Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Нови мерки за противодействие на руското влияние в духа на препоръките в доклада „Кремълският наръчник“

Десет сенатори от Републиканската и Демократическата партия внесоха Законопроекта за противодействие на руските военни действия от 2017 г., предвиждащ разностранни санкции срещу Русия за хакерските й атаки и други агресивни и дестабилизиращи действия в САЩ и Европа. В предложението са отразени някои от основните изводи и препоръки на съвместния доклад на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за стратегически и международни изследвания „Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа“, например, че Русия се опитва да упражнява все по-голямо влияние в Европа, като насажда „недоверие в демократичните институции“ и „участва в доказани корупционни практики”. още »

Предишни статии »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Противодействие на недекларираната заетост и скритата икономика в Югоизточна Европа: към по-добро управление и просперитет
Според резултатите от скорошно съвместно изследване на инициативата SELDI, Центъра за изследване на демокрацията и Факултета по управление на Шефилдския университет скритата икономика продължава да е широко разпространена в Югоизточна Европа. Резултатите от изследване на страните в региона показват, че 81% от заетите в Косово, 75% от заетите в Турция и 51% от заетите в Сърбия частично или изцяло укриват действителната си работна заплата. Тези негативни тенденции се дължат както на недостатъчно развитите официални институции, така и на непоследователното прилагане на правилата, което често е причина за корупция. още »

 
Руското влияние в Централна и Източна Европа
Центърът за изследване на демокрацията представи „Кремълския наръчник“ в Центъра за европейски изследвания „Вилфред Мартенс“ в Брюксел заедно с изследователи от водещи европейски институти, анализиращи отрицателното въздействие на Русия в Европа. Представителите на Центъра изложиха начините, по които Русия използва икономическото си влияние с цел създаване на непрозрачна мрежа от икономически и политически протекции, чрез които Кремъл да влияе пряко върху националните политики. още »

 
Програма за борба с корупцията в Югоизточна Европа след Пакета за разширяване 2016: Как да се прекъсне завладяването на държавата и да се постигне положителен ефект от разширяването?
Скорошната поредица от негативни политически и икономически събития усложни и без това сложната обща задача на гражданското общество и реформаторите в региона и ЕС да удвоят усилията за борба с корупцията и за противодействие на завладяването на държавата и да открият път към просперитета на региона. На кръгла маса, организирана от г-жа Моника Маковей, депутат от Европейския парламент и инициативата SELDI бяха набелязани необходимите стъпки за намиране на ефективни инструменти за справяне с тези предизвикателства. още »

 
Руското икономическо влияние в Централна и Източна Европа: стратегическите уязвимости в условията на хибридна война
През последното десетилетие Русия прави опити да засили икономическото си и политическо влияние в Централна и Източна Европа като използва редица похвати. Това е основният извод на доклада „Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа“, плод на съвместната работа на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). Докладът бе представен на международна конференция в София, организирана с подкрепата на Отдела за публична дипломация на НАТО. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Руският икономически отпечатък като дял от икономиката

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

„Присъединяването на България към Европейския съюз несъмнено е от полза“, каза Руслан Стефанов, анализатор към базирания в София Център за изследване на демокрацията. „Ние сме по-богати и с по-голям избор по отношение на работни места и образование в рамките на ЕС“.
...
Все повече българи работят и пътуват в целия Европейски съюз, като се възползват от свободното движение на работна сила в региона. Това, според г-н Стефанов, е допринесло да се запази безработицата на относително ниското ниво от около 8 % - ако българите не могат да намерят работа в страната, те търсят заетост в чужбина, отбеляза той. 

Докато подкрепата за ЕС отслабва другаде, България вижда ползите от нея, The New York Times, 16 януари 2017 г.

                                  още »

 

 
     ЦИТАТ
 

"Публичната подкрепа е от ключово значение за постигането на успех, особено за да се потърси отговорност от политиците по време на избори. Гражданите трябва да споделят  отговорността, да съобщават за случаи на корупция, а не да разчитат единствено на институциите за решаване на проблема с корупцията. Законодателството трябва да се прилага ефективно. За да се постигне напрадък, ние се нуждаем от правилните хора на правилните места."

Моника Маковей, член на Европейския парламент по време на кръглата маса на SELDI: Програма за борба с корупцията в Югоизточна Европа след Пакета за разширяване 2016: Как да се прекъсне завладяването на държавата и да се постигне положетелен ефект от разширяването?, 30 ноември 2016 г., Европейски парламент, Брюксел

                               още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ