Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Руското влияние в Централна и Източна Европа

Ефектът от руското влияние е осезаем в почти цяла Централна и Източна Европа. След 2008 г. руските лидери агресивно си служат с икономическата власт, която природните ресурси им осигуряват, мрежите на някогашните служби за сигурност и традиционните прийоми на меката (невоенна) сила, за да експлоатират и задълбочат стратегическите слабости на страните в региона и по този начин да подкопаят целостта на Европейския съюз и здравината на трансатлантическия съюз. Това са някои от заключенията на 16-месечното ни изследване на „Кремълския наръчник”, което анализира руската намеса в политиката и икономиката на Централна и Източна Европа. още »

Предишни статии »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Програма за борба с корупцията в Югоизточна Европа след Пакета за разширяване 2016: Как да се прекъсне завладяването на държавата и да се постигне положителен ефект от разширяването?
Скорошната поредица от негативни политически и икономически събития усложни и без това сложната обща задача на гражданското общество и реформаторите в региона и ЕС да удвоят усилията за борба с корупцията и за противодействие на завладяването на държавата и да открият път към просперитета на региона. На кръгла маса, организирана от г-жа Моника Маковей, депутат от Европейския парламент и инициативата SELDI бяха набелязани необходимите стъпки за намиране на ефективни инструменти за справяне с тези предизвикателства. още »

 
Руското икономическо влияние в Централна и Източна Европа: стратегическите уязвимости в условията на хибридна война
През последното десетилетие Русия прави опити да засили икономическото си и политическо влияние в Централна и Източна Европа като използва редица похвати. Това е основният извод на доклада „Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа“, плод на съвместната работа на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). Докладът бе представен на международна конференция в София, организирана с подкрепата на Отдела за публична дипломация на НАТО. още »

 
Второ годишно събрание на Югоизточната коалиция за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения
В Загреб бе проведено второто годишно събрание на Югоизточната коалиция за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения, организирано от Регионалната антикорупционна инициатива (RAI) и Проекта за свобода на словото (BPfFS) с подкрепата на Регионалния съвет за сътрудничество (RCC). Срещата предостави допълнителна възможност да се насърчи подаването на сигнали за нарушения в региона и защитата на хората, които подават тези сигнали. Бяха споделени идеи за повишаване ефективността на законодателните решения и механизмите за прилагане на националните политики в тази област на страните от региона. Във форума взеха участие и представители на организации, членуващи в SELDI: Регионалната антикорупционна инициатива (RAI), Центърът за изследване на демокрацията, Институт „Алтернатива“ и Румънското академично сдружение. още »

 
Престъпления и злоупотреби с обществени поръчки в България
Независимо от напредъка и повишената прозрачност, обществените поръчки в България продължават да се характеризират с високи нива на корупционен риск. Броят на нарушенията, регистрирани от контролните агенции, остава значим. Същевременно липсва ефективно преследване, а наказателните дела са малко на брой и насочени към ниските управленски нива. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Руският икономически отпечатък като дял от икономиката

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

Според изследване на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и Центъра за изследване на демокрацията в София, публикувано през октомври, икономическото присъствие на Русия е толкова силно, че в България съществува "най-висок риск от завладяване на държавата, повлияно от Русия".

Проучването, озаглавено "Кремълският наръчник" посочва, че поради силния си икономически отпечатък от средно 22% от БВП между 2015 г. и 2014 г., Русия е в състояние да изгражда взаимоотношения с корумпирани бизнесмени и местни олигарси, които от своя страна имат влияние върху политиците.  

Купената държава, Sueddeutsche Zeitung, 21 ноември 2016 г.

                                  още »

 

 
     ЦИТАТ
 

"Публичната подкрепа е от ключово значение за постигането на успех, особено за да се потърси отговорност от политиците по време на избори. Гражданите трябва да споделят  отговорността, да съобщават за случаи на корупция, а не да разчитат единствено на институциите за решаване на проблема с корупцията. Законодателството трябва да се прилага ефективно. За да се постигне напрадък, ние се нуждаем от правилните хора на правилните места."

Моника Маковей, член на Европейския парламент по време на кръглата маса на SELDI: Програма за борба с корупцията в Югоизточна Европа след Пакета за разширяване 2016: Как да се прекъсне завладяването на държавата и да се постигне положетелен ефект от разширяването?, 30 ноември 2016 г., Европейски парламент, Брюксел

                               още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ