Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Нови мерки за противодействие на руското влияние в духа на препоръките в доклада „Кремълският наръчник“

Десет сенатори от Републиканската и Демократическата партия внесоха Законопроекта за противодействие на руските военни действия от 2017 г., предвиждащ разностранни санкции срещу Русия за хакерските й атаки и други агресивни и дестабилизиращи действия в САЩ и Европа. В предложението са отразени някои от основните изводи и препоръки на съвместния доклад на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за стратегически и международни изследвания „Кремълският наръчник: руското влияние в Централна и Източна Европа“, например, че Русия се опитва да упражнява все по-голямо влияние в Европа, като насажда „недоверие в демократичните институции“ и „участва в доказани корупционни практики”. още »

Предишни статии »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Трафик на хора и каналджийство – новите предизвикателства
Подобно на други държави членки на ЕС, българската икономика и общество в голяма степен спечелиха от революцията в областта на информационните и съобщителни технологии и високата скорост на Интернет в страната. Бързото развитие на информационните технологии и широката употреба на Интернет в ежедневието обаче са неизбежно свързани с някои значителни рискове за сигурността и нарастващ потенциал за определени престъпления. още »

 
Рискове от радикализация и екстремизъм в България: към по-ефективни инструменти за извършване на диагностика и оценка
Новите рискове от ислямистка и крайнодясна радикализация наложиха прилагането на политики, чиито резултати тепърва ще се оценяват. Изграждането на капацитет за идентифициране на ранните признаци и процеси на радикализация и за проследяване на екстремистката дейност е особено важно, тъй като радикализацията, която може да доведе до насилие, подлежи повече на превенция, отколкото на репресия. още »

 
Европейските фондове и уроците от тяхното управление в България и в Румъния
Десет години след приемането на България и Румъния в ЕС, проблемът с корупцията продължава да бъде определящ за статута на двете държави. Какво е въздействието на европейските финансовите ресурси върху управлението и довели ли са те до реални резултати срещу корупцията? Съумяха ли по-стриктните правила за усвояване на европейски средства да повишат прозрачността и ефикасността на системата за обществени поръчки? още »

 
Делегация на Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията посети Центъра за изследване на демокрацията
Ролята на служители на първа линия в противодействието на радикализма все повече се признава като ключова на национално и европейско ниво. Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (Radicalisation Awareness Network – RAN) обединява служители на първа линия от цяла Европа, които работят ежедневно с хора, които вече са били радикализирани, или които са уязвими към радикализация. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Руският икономически отпечатък като дял от икономиката

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

Тази олигархия, която „е завладяла ключови публични институции“ в страната, според анализа на Центъра за изследване на демокрацията от юли 2016 г. в единадесетия си доклад върху корупцията. „Цялостната приватизация на управленската сфера“ засяга все повече сектори според този доклад, включително обществените поръчки, данъчната система, медиите, съдебната система и контрола на институциите. 

България е безпомощна да овладее корупцията, Агенция Франс Прес, 25 март 2017 г.

                                  още »

 

 
     ЦИТАТ
 

Според Центъра за изследване на демокрацията в страната съществува "върховенство на  корупцията". В доклад от юли 2016 г. Центърът оценява, че повече от 22% от населението е засегнато от корупция, но са повдигнати обвинения само в 0,01% от всички случаи. Центърът стига до заключението, че корупцията е станала системна, функционира като допълнителен данък върху обществените услуги и държавните институции на практика са приватизирани от техните служители.

Държавен департамент на САЩ, Доклад за правата на човека 2016: България, 4 март 2017 г.

                               още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ