Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Енергийна сигурност и управление

Управлението на енергийния сектор в България е изправено пред множество проблеми и предизвикателства от технически, правен и институционален характер. Извършените напоследък ревизии в сектор „Енергетика”, свързани с изпълнението на големи инфраструктурни проекти, разкриха сериозни проблеми в държавното управление. още »

Предишни статии »


 
ПРИОРИТЕТИ
  Основни тематични области в дейността на Центъра за изследване на демокрацията през 2014 г.
Дейността на Центъра за изследване на демокрацията през 2014 г. се фокусира върху следните основни тематични области. още »

Предишни приоритети »


 
 
СЪБИТИЯ
 
TeliaSonera бизнес ден 2014: В изследване на сивата икономика по света
На 8 октомври 2014 г. Центърът за изследване на демокрацията представи своя опит при измерването на скритата икономика в България по време на TeliaSonera бизнес ден: В изследване на сивата икономика по света. Домакини на събитието бяха Стокхолмското училище по икономика в Рига, Институтът TeliaSonera към него и Telia Sonera. още »

 
Научна конференция: Противодействие на сивата икономика и недекларираната заетост
На 4 септември 2014 г. Центърът за изследване на демокрацията и Университетът в Шефийлд ще представят резултати от научно-изследователската си работа в областта на скритата икономика в България, Хърватия и Македония. още »

 
Oбществено-политически форум "Енергийна (не)сигурност в България: национални политики и европейски перспективи"
На 25 юли 2014 г. Центърът за изследване на демокрацията организира oбществено-политически форум на тема "Енергийна (не)сигурност в България: национални политики и европейски перспективи". още »

 
Публична дискусия „Европейският опит в управлението и разпореждането с отнето имущество, придобито от престъпна дейност”
На 11 юли 2014 г. Центърът за изследване на демокрацията организира публична дискусия на тема: „Европейският опит в управлението и разпореждането с отнето имущество, придобито от престъпна дейност“. Целта на дискусията беше да се обсъди състоянието, значението и резултатите от процеса на управление на обезпечените и разпореждане с конфискуваните активи. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Профил на конкурентоспособността на българската икономика 2013-2014 г.

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

Грандиозният проект за газопровод не означава много за обикновените българи, които преживяват с месечна заплата от 400 евро или дори по-малко, каза Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията. "Има силно недоволство срещу олигарсите, но липсва критична маса за опозиция - те (олигарсите) са грижа на коментаторската класа, а не на хората, които се борят, за да плащат сметките си за ток," каза г-н Шентов.

Българите отидат да гласуват на фона на общо недоволство, Financial Times, 3 октомври 2014 г.

                                  още »

 

 
     ЦИТАТ
 

„Мисля, че една от най-важните стъпки, необходими за противодей- ствие на сивата икономика е да се увеличат усилията за промяна на неформалните институции на обществото (нормите, вярванията и ценностите) по такъв начин, че те да съвпадат с нуждите на формалните институции (наредбите, законите). Ние трябва да накараме хората да започнат да купуват това, което правителството им продава. За съжаление, моят опит показва, че това не може да се случи единствено чрез налагането на глоби и ограничения. То изисква целенасочени усилия към насърчаване на своеобразна “култура на отговорността” в гражданите. Което от своя страна налага официалните институции също да се променят, ако те искат гражданите да променят своето отношение към плащането на данъци. Добрата новина е, че това вече се прави в скандинавските страни и те имат дълга традиция, която не просто показва позитивите от тези усилия, но и ни позволява да ги измери във финансово отношение.“

Проф. Колин Уилямс от Университета в Шефийлд по време на научна конференция: Противодействие на сивата икономика и недекларираната заетост, 4 септември 2014 г., София

                                  още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ