Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Завладяване на държавата

През последните години Системата за мониторинг на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията показва, че административ- ната корупция в България не намалява. Същото се отнася и за една още по-всеобхватна форма на корупция – завладяването на дър- жавата. Тези две прояви са тясно свързани, тъй като представляват различни аспекти на едно и също явление: корупционно поведение. Масовата административна корупция в страната е показателна не само за нарушения и злоупотреби от страна на държавните служи- тели при взаимодействието им с бизнеса и гражданите. Ситуацията се усложнява от високите нива на политическа корупция – т.е. многобройните корупционни отношения и зависимости, в които са въвлечени висши държавни служители и политици на управленско ниво. още »

Предишни статии »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Разпространение и последици от прането на пари: институционално управление на борбата срещу прането на пари в България
Има нужда от нов, по-цялостен подход в борбата с криминалните активи. Сегашният подход се характеризира с твърде тесен фокус върху легалното инвестиране на криминалните активи и наказателно преследване, вместо да се търси отговор на въпросите как извършителите нелегално инвестират парите си и използват както собствено, така и външно финансиране за тези дейности. Като непредвиден резултат от този подход се получава косвеното насърчаване на реинвестирането в криминални дейности. още »

 
Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България
Липсата на устойчиви антикорупционни решения е показателна за наличието на далеч по-съществен проблем – многобройните корупционни отношения и зависимости, в които са въвлечени висши държавни служители и политици на управленско ниво, придобили общественост като завладяване на държавата. Това води до формиране на области със системни проблеми като: злоупотреби с обществени поръчки, механизми на скритата икономика, ДДС и други данъчни измами, блокиране на правоприлагащите институции и на различни институции от контролната система, завладяване на медиите. още »

 
Центърът за изследване на демокрацията е отличен с пет звезди от Transparify
Центърът за изследване на демокрацията беше отличен за втори път с пет звезди в класацията на Transparify за 2016 г., заедно с двама членове на анти-корупционната инициатива SELDI от Черна гора - Центъра за демократичен преход и Институт Алтернатива. Transparify, инициатива с нестопанска цел със седалище в Грузия (Кавказ), изготвя първата по рода си глобална класация на финансовата прозрачност на 200 големи мозъчни тръстове (think-tanks) в 47 страни. още »

 
Валидиране на инструмент за мониторинг на радикализация в Югоизточна и Централна Европа
Противодействието на радикализацията, която води до прояви на тероризъм е проблем от особена важност за много европейски общества. В последните години в подем са както ислямистката, така и крайно дясната радикализация, което е видимо от редица насилствени атаки, осъществени на европейска територия. В този контекст ранното идентифициране на процеси на радикализация и разбирането на причините и факторите, които ги задвижват е от особена важност за целите на провеждането на ранна превенция. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Корупционен натиск и участие в корупционни сделки

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

"Ключови държавни институции са завладени от частни интереси," заяви базираният в София Център за изследване на демокрацията. "Критичните сектори на публичната администрация и съдебната система са станали до такава степен неефективни, че нищо друго освен драстична и основна промяна не би имало въздействие". Центърът заяви, че броят на случаите на корупция, които се обработват от правоприлагащата система и биват наказани е "незначителен в сравнение с мащаба на проблема".

България губи борбата с корупцията, Agence France-Presse, 4 юли 2016 г.

                                  още »

 

 
     ЦИТАТ
 

„Докладът за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията се фокусира върху най-силната форма на корупция в България – това е завладяването на държавата. От няколко години се констатира, че се е случило недопустимото – административната корупция е отстъпила пред система за корупционни отношения, която позволява дългосрочен привилегирован достъп до обществените ресурси за едни и същи фигури“.
         
Г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България по време на дванадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията: Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България, 4 юли 2016 г.

                               още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ