Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Енергийна сигурност и управление

Управлението на енергийния сектор в България е изправено пред множество проблеми и предизвикателства от технически, правен и институционален характер. Извършените напоследък ревизии в сектор „Енергетика”, свързани с изпълнението на големи инфраструктурни проекти, разкриха сериозни проблеми в държавното управление. още »

Предишни статии »


 
ПРИОРИТЕТИ
  Основни тематични области в дейността на Центъра за изследване на демокрацията през 2014 г.
Дейността на Центъра за изследване на демокрацията през 2014 г. се фокусира върху следните основни тематични области. още »

Предишни приоритети »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Обучителен семинар „Положението на пострадалите от престъпления в наказателното производство и достъпът им до правна помощ“
На 20 март 2014 г. Центърът за изследване на демокрацията проведе обучителен семинар на тема „Положението на пострадалите от престъпления в наказателното производство и достъпът им до правна помощ“ с участието на съдии, прокурори, адвокати и представители на Министерството на правосъдието. още »

 
Делегация от Международния департамент на Комунистическата партия на Китай посети Центъра за изследване на демокрацията
На 17 март 2014 г. делегация от Международния департамент на Комунистическата партия на Китай, водена от Посланик Джоу Ли, заместник-министър, посети Центъра за изследване на демокрацията. още »

 
Публична дискусия: „Корупция и антикорупция в България: 2012 – 2013 г.“
На 29 ноември 2013 г. Центърът за изследване на демокрацията и Фондация „Фридрих Еберт“ представиха ежегодния доклад на Центъра за годишните индекси за равнището и динамиката на корупцията в България за 2012 - 2013 г. По време на събитието бяха представени последните данни от Системата за мониторинг на корупцията (СМК), разработена от Центъра за изследване на демокрацията и агенция Витоша Рисърч. още »

 
Публична дискусия: Скритата икономика в България 2012-2013 г.
На 20 ноември 2013 г. Центърът за изследване на демокрацията и Фондация „Фридрих Еберт“ представиха ежегодния доклад на Центъра за индекса на скритата икономика в България за 2012 – 2013 г. На събитието присъстваха представители на държавни агенции, неправителствени и международни организации, дипломатически мисии и медиите. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Национално изследване на престъпността и статистика на МВР: сравнение

                           подробности »

 

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

Още в самото начало с регулирането на ВЕИ-тата беше създаден един регулаторен хаос с непрекъснатите промени със задна дата и търсенето на решения на парче, което сега се връща като бумеранг, и отново показва както липсата на капацитет в регулатора, така и силно нарушените връзки и диалог вътре в системата между отделните предприятия. За да се стигне до такава ескалация, т.е. да се говори публично за отнемане на лицензи, показва, че задържането на ръста на цените на електроенергията, без да се търсят структурни промени вътре в самата енергетика, няма начин да не се отрази.

Р. Стефанов: Регулаторният хаос, който беше създаден, е проблем на ДКЕВР и на правителството, Българско Национално Радио, 19 март 2014 г.

                                  още »

 

 
     ЦИТАТ
 

"Бих искал да поздравя организаторите на това събитие за техните усилия, чрез които са успели да съберат тук водещи фигури от европейската правна практика. Те ще говорят и обсъдят такъв важен и належящ въпрос като рисковете и въздействието, които измамите и корупцията в обществените поръчки имат на целия континент. ... Известно е, че корупцията притежава вродена сила непрекъснато да променя своя характер. През последните няколко десетилетия нейното присъствие се е увеличило в държавната администрация, което я превръща в източник на сериозни и систематични загуби за публичните бюджети. И също така е вярно, че малко други дейности създават по-големи изкушения или предлагат повече възможности за подкупи и изнудване от поръчките в публичния сектор."

Г-н Николас Канелопулос, главен секретар на Министерството на правосъдието, прозрачността и правата на човека в Гърция по време на международен семинар:  Финансовите интереси на ЕС под заплаха: нови подходи за оценка на риска от измами при обществените поръчки и фондовете от ЕС, 31 октомври - 1 ноември 2013 г.

                                  още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ