Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
АКТУАЛНО
 
Енергийна сигурност и управление

Управлението на енергийния сектор в България е изправено пред множество проблеми и предизвикателства от технически, правен и институционален характер. Извършените напоследък ревизии в сектор „Енергетика”, свързани с изпълнението на големи инфраструктурни проекти, разкриха сериозни проблеми в държавното управление. още »

Предишни статии »


 
ПРИОРИТЕТИ
  Основни тематични области в дейността на Центъра за изследване на демокрацията през 2015 г.
Дейността на Центъра за изследване на демокрацията през 2015 г. се фокусира върху следните основни тематични области. още »

Предишни приоритети »


 
 
СЪБИТИЯ
 
Единадесети обществено-политически форум за противодействие на корупцията: Антикорупционни политики срещу завладяването на държавата
На 11 декември 2014 г. Центърът за изследване на демокрацията организира Единадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията. По време на събитието беше представен и обсъден Докладът за оценка на корупцията: Антикорупционни политики срещу завладяването на държавата. В десетия си поред доклад за оценка на корупцията Центърът за изследване на демокрацията прави преглед на състоянието на корупцията и антикорупцията в България през периода 2013 – 2014 г. още »

 
Семинари: Скритата икономика в Македония
На 27-28 ноември 2014 г. Центърът за изследване на демокрацията и Центърът за изследване и формиране на политики, Македония организираха два семинара, насочени към овластяване на македонското гражданско общество и държавните институции за мониторинг и противодействие на скритата икономика. още »

 
Регионална конференция: Тенденции и предизвикателства при прилагането на антикорупционни стратегии
На 25 ноември 2014 г. Регионалната антикорупционна инициатива (RAI), член на инициативата SELDI и Центърът за сътрудничество в областта на сигурността (RACVIAC), в сътрудничество с Министерството на правосъдието на Република Македония, организираха регионална конференция в Скопие, посветена на тенденциите и предизвикателствата при прилагането на антикорупционни стратегии. Представители на Инициативата за развитие и почтеност в Югоизточна Европа (SELDI) от България и Македония взеха участие в конференцията. още »

 
Регионална конференция на мрежата SELDI: Добро управление и предизвикателства пред антикорупционната политика
На 13-14 ноември 2014 г. Инициативата за развитие и почтеност в Югоизточна Европа (SELDI), в сътрудничество с Регионалната антикорупционна инициатива (RAI), Регионалния съвет за сътрудничество (RCC) и Министерството на местното управление в Албания, организираха регионална конференция по въпросите на доброто управление и предизвикателства пред антикорупционната политика, провела се в Тирана. още »

 
     ИЗСЛЕДВАНЕ
 

Корупционен натиск и участие в корупционни сделки 2014 г.

                       подробности »

 
     CSD В МЕДИИТЕ
 

Грандиозният проект за газопровод не означава много за обикновените българи, които преживяват с месечна заплата от 400 евро или дори по-малко, каза Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията. "Има силно недоволство срещу олигарсите, но липсва критична маса за опозиция - те (олигарсите) са грижа на коментаторската класа, а не на хората, които се борят, за да плащат сметките си за ток," каза г-н Шентов.

Българите отидат да гласуват на фона на общо недоволство, Financial Times, 3 октомври 2014 г.

                                  още »

 

 
     ЦИТАТ
 

“Украинската криза ни напомни, че енергийната сигурност може да бъде въпрос и на национална сигурност, не само за Украйна, но и за много други съюзници на НАТО. Русия без съмнение ще остане основен доставчик за Европа, но след като се появят и други алтернативи, Русия ще стане по-гъвкава при договарянето на условията и цените.”

Г-н Михаел Рюле, Началник на отдел Енергийна сигурност, Нови предизвикателства пред сигурността, Главна квартира на НАТО, по време на международната конференция: енергийна сигурност и Държавния отчетат рисковете, на 27 октомври 2014 г., София

                                  още »

 
   ПРОГРАМИ

Международни
партньорства

Консултантски
услуги

Възможност за
работа

CSD POLICY BRIEFS

     ПУБЛИКАЦИИ