Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
КЪМ ОБЩ ДНЕВЕН РЕД НА СИГУРНОСТТА В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

НОВИ ПОДХОДИ И СПОДЕЛЕНИ ОТГОВОРНОСТИ

5-6 септември, 2003 г.
София
 
Д-р Соломон Паси
Министър на външните работи на Република България

Уважаеми госпожи и господа,

За мен е чест да ви приветствам с добре дошли. Щастлив съм да бъда сред толкова много партньори, колеги и приятели.

Темата, която ни събира, е от голяма важност. Затова за мен е особено радостно, че днес тук е една фигура със забележително влияние в съвременната история на региона - лорд Робъртсън.

Името на лорд Робъртсън ще остане трайно свързано с една паметна за България дата - 21 ноември 2002 г., когато към страната ни бе отправена дългоочакваната покана за членство в НАТО. В качеството му на генерален секретар той изигра важна роля в процеса на разширяване. Благодарни сме за неговата подкрепа по време на подготовката за членство, както и за доверието към способността ни да постигнем своята атлантическа мечта.

Лорд Робъртсън ще бъде запомнен и с ревностната си и трайна ангажираност към въпросите на сигурността в Югоизточна Европа; с приноса си към укрепването на трансатлантическата връзка; със започналата от Прага ключова трансформация и адаптация на Алианса към новите заплахи за сигурността; с успешното налагане на нов дух на сътрудничество в отношенията с Русия; с първото в историята на организацията прилагане на чл. 5 от Вашингтонския договор; с безпрецедентното досега действие на НАТО извън традиционната евроатлантическа зона в Афганистан; с новото стратегическо партньорство с ЕС, чиито конкретни измерения са особено видими тук, на Балканите.

Бих искал да отбележа специално и участието на д-р Ерхард Бусек. Ценим високо енергията, ентусиазма и усилията, които той щедро инвестира като главен координатор на Пакта за стабилност. Личният му принос и вяра допринасят немалко за ефективността на Пакта - механизъм за сътрудничество и подкрепа, на който всички страни от региона възлагат в голяма степен надеждите си за бъдещето.

Уважаеми госпожи и господа, Днес сред нас са и много министри на отбраната и на вътрешните работи от Югоизточна Европа. Този факт отлично илюстрира новия дух на отношенията в нашия регион, а именно: солидарност, желание и готовност за активен диалог и сътрудничество. Вярвам, че всеки един от тях ще има свой уникален принос към дискусията. Защото има много, което можем да научим един от друг. И защото тъкмо от това се нуждаем.

Уважаеми госпожи и господа, Югоизточна Европа е регион с огромен потенциал и ведро бъдеще. Едва ли някой някога се е съмнявал в това. Струва ми се обаче, че никой не е предполагал преди, че това бъдеще може да бъде постигнато така скоро. Затова нека се възползваме максимално от шанса, който ни е даден от нашата обща съдба и който би ни донесъл нашето общо добро!
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ