Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Положението на ромите – граждани на ЕС, които се преместват и установяват в други държави – членки на Европейския съюз
 
На 9 ноември 2009 г. Агенцията на Европейския съюз за основните права представи доклада си „Положението на ромите – граждани на ЕС, които се преместват и установяват в други държави – членки”. Публикацията показва, че много роми – граждани на ЕС се установяват в други държави-членки в търсене на по-добри условия на живот, защото са подложени на расизъм, дискриминация и социално изключване.

Докладът бе представен по време на международна конференция във Виена, организирана от Агенцията на Европейския съюз за основните права, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на 9 и 10 ноември 2009 г.

По този повод директорът на Агенцията Мортен Керум заяви: „В Европейския съюз много роми – граждани на ЕС се установяват в други държави-членки в търсене на по-добри условия на живот, защото са подложени на расизъм, дискриминация и социално изключване. Особено тревожни са докладите за мотивирани от омраза инциденти срещу роми, както и употребата на расистка реторика в много от държавите. Европейският съюз и неговите държави-членки се нуждаят от приемане на конкретни политики за интегрирани стандарти по отношение правата и равенството на ромите.

За повече информация: http://fra.europa.eu

Резюме на конференцията във връзка с миграцията на ромите и свободата на придвижване (само на английски език

Резюме на доклада на Агенцията на Европейския съюз за основните права "Положението на ромите – граждани на ЕС, които се преместват и се установяват в други държави – членки" (само на английски език)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ