Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Енергийна диверсификация и енергийна сигурност
 
Отговор на г-н Мартин Димитров, Председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към Парламента по време на дискусията на кръгла маса: Енергийна диверсификация и енергийна сигурност, 5 октомври 2009 г.

Господин Тасев, както винаги – интересни въпроси.

Дори да включим сивата икономика, господин Тасев, която по различни изследвания е между 20 и 30% от брутния вътрешен продукт, знаете ли, тя може да бъде оценена по няколко критерия. Единият критерий е именно електропотреблението. Другият критерий могат да бъдат въпросници. Третият критерий е движението на парите в обръщение. И по трите критерия тя е между 20 и 30% от брутния вътрешен продукт. Така че дори да включим сивата икономика, има огромни възможности за спестявания в България. Да не са десет пъти, но да са до три-четири пъти по-висока енергоемкост, в сравнение със средното в Европейския съюз.

Така че Вашата забележка е вярна, но тя не променя драстично тази възможност. Напротив.

А по отношение на ценообразуването, аз ще се съглася напълно с Вас и ще допълня Вашите думи. Когато позицията на правителството е публична, когато преговорите са публични, дори самата позиция на правителството става по-силна. То може да получи подкрепа тогава от Европейския съюз, може да получи подкрепа от други наши партньори и от гражданското общество в България. Затова и една публична позиция, едни публични преговори имат по-голяма сила и повече инструменти да бъдат постигнати целите. Но ние не можем да преговаряме, без да знаем какво искаме да постигнем. А ние сме още на етапа да знаем какво искаме да постигнем, кои от тези проекти искаме да бъдат направени, като част от енергийна стратегия в България.

А колкото до ценообразуването, много добре познавам работата на регулатора, аз съм му писал дълги години писма за ценообразуването и те са ми отговаряли. Знам, че формулата е сложна, но всичко това трябва да стане достъпно за обществото. Няма нищо за криене. Гласуванията вътре в регулатора – кой как гласува, кой каква позиция заема, как се случват нещата трябва да стане публично. Хората трябва да знаят какво се случва.

Господин Илиян Василев каза нещо много важно – цялата сигурност касае в крайна сметка потребителя. И аз не виждам причина да бъде крит от него начинът на формиране на цената.

Благодаря ви.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ