Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Обсъждане на приоритетните реформи на съдебната власт в България
 
На 8 октомври 2009 г. на посещение в Центъра за изследване на демокрацията беше американският окръжен съдия Джон Р. Тунхайм, чиято визита е част от усилията на Американското министерство на правосъдието да подпомогне реформите в съдебната система в България. Съдия Тунхайм е работил повече от 13 години като окръжен съдия в щата Минесота, разглеждайки и наказателни, и граждански дела, а международният му опит включва дългогодишна работа в развитието на върховенството на закона в държави като Русия, Черна гора, Йордания, Унгария, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Литва, Косово, Узбекистан и Грузия.

По време на срещата съдия Тунхайм представи целта на неговото посещение в България, подчертавайки четири приоритета, над които ще се съсредоточи по-нататъшното подпомагане от страна на Съединените щати. Те включват: управление на делата, въвеждане на специализирани съдебни състави за разглеждане на дела за корупция и организирана престъпност, обучение по прилагането на новия етичен кодекс в съдебната система и укрепване на капацитета на Висшия съдебен съвет и в частност на новосъздадения към него Инспекторат.

Представителите на Центъра за изследване на демокрацията разказаха накратко за дейността на организацията, подчертавайки последователните усилия на Центъра за подпомагане на институционалните и правни реформи в страната. Директорът на Правната програма д-р Мария Йорданова и старши анализаторът Димитър Марков също коментираха приоритетните сфери на работа, споменати от съдия Тунхайм, като подчертаха, че поради особеностите на българската съдебна система (където съдът, прокуратурата и следствието са част от едно цяло) усилията не могат да се ограничат само до съдиите, а трябва да обхванат и прокурорите и следователите.

Експертите на Европейската програма на Центъра старши анализаторът Николай Тагаров и научният сътрудник Камелия Димитрова споделиха опита в работата на организацията да разшири своята дейност в Западните Балкани. В отговор съдия Тунхайм разказа накратко за настоящите правни и съдебни реформи в тези държави, подчертавайки, че за организации като Центъра за изследване на демокрацията съществуват редица възможности за работа в тези страни.

Биографична справка на съдия Джон Р. Тунхайм (на английски език)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ