Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Втори годишни награди на Коалиция 2000 за най-добри журналистически материали срещу корупцията за 2003 г
 
На 4 март 2004 г. Коалиция 2000 организира церемония за връчване на годишните награди за най-добри журналистически материали срещу корупцията, публикувани през 2003 г. В конкурса участваха 13 материали, публикувани в печатните или излъчени по електронните медии в България, които разглеждат или са свързани с темата за корупцията и противодействието срещу нея. Конкурсът се провежда за втора поредна година. През 2002 г. Коалиция 2000 учреди наградите за най-добри материали срещу корупцията с цел да стимулира активна антикорупционна позиция на българските журналисти и на медиите като цяло.

Вторите годишни награди бяха връчени от посланика на САЩ в България Джеймс Пардю, който поздрави наградените, както и всички номинирани.

С първа награда беше отличена съвместната публикация на журналистите от в. "24 часа" Станимир Въгленов и Кристина Кръстева. Материалът "Сделка за милиони по изборите в София" от 29 ноември 2003 г. разкри пред обществеността учреденото в седмицата между двата тура на местните избори смесено дружество "София сити къмпани" и прехвърлените му от общинска фирма "Софийски имоти" и одобрени от общинския съвет 11 имота в центъра на София. След публичния скандал около сделката се взе решение да се закрие фирма "Софийски имоти".

Журналистът Йово Николов от в. Капитал беше отличен от журито с награда за материала "Опасни връзки: Контрабандни канали за приятелите на моите приятели", публикуван в брой 16/2003 г. на в. "Капитал". В него са разследвани връзките на контрабандния бос Константин Димитров - Косьо Самоковеца (застрелян в началото на декември в Амстердам) и протекцията от страна на висши митнически и държавни служители над престъпните канали.

Красимир Добрев от в. "Сега" получи награда за поредицата материали "Веднага цялата власт на показ" от 31 март и "Защо министър Церовски може да има частна фирма, а подчиненият му служител Х - не" от 29 юли. Публикациите показват категорично наличието на възможност за конфликт на интереси и за корупционни практики по най-висшите етажи на властта и на държавната администрация в частност. Изведените в материалите тези и данни станаха предмет на множество последващи публикации, както и на дискусии по време на конференции и семинари. В следствие на тях се стигна до обещанието за промяна във фактическата и законодателната обстановка, но това не се е случило и до момента. След първата публикация започна работа по промени в закона, предотвратяващи възможността за конфликти на интереси, но се стигна единствено до определяне на правила за статута на държавните служители. Проблемът с най-висшата държавна администрация, както и с политическите кабинети, така и не бе решен. Нещо, което предпоставя по темата да се работи с още по-голяма упоритост.

Първата група критерии, по който се оценяват журналистическите материали срещу корупцията, са свързани с професионалните качества на текста, заяви Димитър Сотиров, изпълнителен директор на Българска медийна коалиция и член на журито. "Това са начинът, по който се събира информация, източниците, способността да създаваш собствени източници, да влизаш на територии, на които журналистиката влиза трудно, да преодоляваш препятствия", подчерта той. Втората група критерии се отнасят до обществения отзвук. Материалите се оценяват по въздействието им върху общественото мнение и предизвиканите от тях положителни стъпки за противодействие на корупционните практики.

На излъчените трима автори бяха връчени специални статуетки от Коалиция 2000, придружени от парични награди.

Списък на кандидатствалите журналисти и техните материали
Програма на церемонията
Медийно отразяване на церемонията
Церемония за обявяване на първите годишни журналистически награди на Коалиция 2000 за 2002 г
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ