Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Изпращане на посланик Макълдауни
 
На 21 юли 2009 г. Центърът за изследване на демокрацията събра приятели и партньори на организацията от политическия и дипломатически елит, за да изпратят и изкажат благодарност на напускащия посланик на САЩ в България г-жа Нанси Макълдауни. Сред гостите на церемонията бяха кметът на София и бъдещ министър-председател г-н Бойко Борисов, председателят на Върховния административен съд г-н Константин Пенчев, бъдещият министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, бъдещият министър на отбраната г-н Николай Младенов, председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев, генералният комисар на Министерство на вътрешните работи г-н Павлин Димитров, членове на парламента, на изпълнителната и съдебната власт и висши служители на посолството на САЩ в България.

Председателят на УС на Центъра за изследване на демокрацията, д-р Огнян Шентов, описа формулата за провеждане на успешни реформи в България. Тя включва реформаторски настроени политици, активно гражданско общество и силна подкрепа от международни партньори. В този контекст, правителството на Съединените щати допринесе съществено за демократичното развитие на България. Председателят на УС подчерта, че “от 1989 г. насам американското правителство и посолството на САЩ в страната, последно под ръководството на посланик Макълдауни, имат визията и волята да работят пряко с организации от българското гражданско общество”.

Г-н Борисов подчерта важността на политическия момент за България. Силната избирателна активност на българите на последните парламентарни избори показа, че те заемат активна позиция и избират конкретен път на развитие за България. "Хората излязоха да гласуват и вече не могат да бъдат обвинявани за ситуацията в страната". Г-н Борисов изрази надежда, че бъдещото правителство ще отговори на високите обществени очаквания. Той подчерта значението на възраждането на българо-американските отоншения чрез възстановяване на доверието на американските партньори в българските обществени институции.

Г-н Пенчев отбеляза, че в България съществува значителна политическа воля за промяна след последните парламентарни избори. Той изрази вярвата си, че България има силни лидери, които да проведат необходимите реформи, като работят в тясно сътрудничество със съдебните и административни органи и институции на САЩ.

Посланик Макълдауни заяви твърдата си подкрепа за реформите в България и подчерта важната роля на Центъра за изследване на демокрацията като катализатор на необходими институционални промени. Тя изрази вярата си във "възраждането" на българската демокрация и стремежа на българския народ за напредък и просперитет. Обобщавайки своят опит от България посланик Макълдауни отбеляза: “Това беше една година пълна с увлекателна работа и невероятно количество безценни преживяваня с уважавани колеги”.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ