Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Пресконференция за кадровата политика в съдебната система
 
На 17 май 2009 г., от 11.00 ч. в Зала 6 на хотел “Радисън” в София група граждански организации организираха пресконференция, посветена на актуалните проблеми на кадровата политика в съдебната система.

Пресконференцията бе свикана по повод изпратеното до нас отворено писмо на Съюза на съдиите, в което Съюзът обсъжда избора на нов председател на Софийски апелативен съд и призовава за по-активен граждански контрол при назначаването на новите административни ръководители в съдебната система.

В пресконференцията в неделя участваха: Красимир Кънев (Български хелзинкски комитет), адв. Георгица Петкова (Български адвокати за правата на човека), Юлиана Николова (Европейски институт), Иванка Иванова (Институт “Отворено общество” – София), адв. Йонко Грозев (Център за либерални стратегии), Рада Смедовска (Фондация “РискМонитор”), Мария Йорданова (Център за изследване на демокрацията), представители на Програма Достъп до информация и други организации.

Неправителствените организации са солидарни с българските съдии. Изразяваме притеснение, че при вече откритите процедури за подмяна на административните ръководители, Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава да прилага порочна кадрова политика. Призоваваме ВСС да прекрати практиката на безпринципно и тенденциозно кадруване в съдебната система, което остро задълбочава хроничните проблеми на българското правосъдие и лишава гражданите от надеждата за справедливост и ред.

Контекст:

Позицията на неправителствените организации, свикващи тази пресконференция, е:

- Не се провежда истинска атестация на кандидатите, а законът изрично изисква това. ВСС системно дава еднакви оценки на магистрати с очевидно различни качества и така запазва възможността да прилага произвол при избора на ръководители в съдебната власт;

- ВСС отказва да разглежда сериозни сигнали за корупция в съдебната власт като се позовава на формални съображения за изтекла давност. Давността е основание да не се наложи наказание на провинилия се магистрат, но когато се взема решение за неговото повишаване, е изключително важно да се установи дали той наистина е извършил нарушение или престъпление;

- ВСС системно се старае да ограничи принципа на публичност на кандидатурите, атестациите и дебатите около избора. Пред камерите в залата за заседание на ВСС не се провежда истински разговор за качествата на магистратите и мотивите за избора на един или друг кандидат остават неясни за широката общественост.

Пълният текст на отвореното писмо на Съюза на съдиите в Република България от 11.05.2009 г. е публикувано в интернет на адрес www.judgesbg.org.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ