Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Семинар: За модерна и ефективна полицейска дейност. Гражданското общество и усилията за увеличаване на сигурността
 
На 15 април 2009 г. Центърът за изследване на демокрацията организира работен семинар на тема „За модерна и ефективна полицейска дейност. Гражданското общество и усилията за повече сигурност.” Лектори бяха г-н Чавдар Червенков и г-н Тихомир Безлов, главни експерти от Центъра за изследване на демокрацията.

В уводната част на семинара, г-н Червенков говори за нуждата от реформа в МВР и за финансовото й обезпечаване, с цел по-ефективна полиция. Той подчерта необходимостта от промяна в нагласата на гражданите към полицията – да я възприемат не като репресивен орган, а като орган, работещ за обществото и за неговата сигурност. „Гражданското общество трябва да се превърне в потребител на сигурността” поясни той . Г-н Червенков също така обясни, че трябва да се изработи нова интегрирана стратегия за сигурност и обществен ред и да се увеличи бюджетната издръжка на МВР. Във втората част от лекцията, той обърна внимание на модела „Полиция в близост” и проекта „Спиране и проверки”, чиято цел е да бъдат въведени полицаите в работата с нов вид протоколи за проверка, чрез които да се осигури по-добра отчетност и обслужване на обществото. Той също подчерта, че основните трудности в прилагaнeто на модела „Полиция в близост’’ са липсата на адекватна законова база, популярност и финансово обезпечаване на МВР.

В своята лекция, г-н Безлов се спря на Тенденциите в конвенционалната престъпност. Той представи резултати от Национално изследване на престъпността 2009 и поясни, че съществуват големи различия в данните за регистрирания и реалния брой престъпления.

В последвалата дискусия взеха участие дпн Веселин Вучков от МВР, който подчерта необходимостта от актуализиране на НПК по отношение на разследванията и синхронизиране на политическата статистика със съдебната, а адв. Динко Кънчев от фондация „Български адвокати за правата на човека” говори за нуждата от осъвременяване на Единната информационна система за престъпността. Д-р Огнян Шентов, председател на УС на Центъра за изследване на демокрацията, поясни, че е необходим единен подход при разпределение на бюджета за МВР и МО като мярка за изграждане на единен модел за външна и вътрешна сигурност и за по-ефективна дейсност на тези министерства.

Програма (Adobe PDF, 260 KB)
Презентация: За модерна и ефективна полицейска дейност (MS Power Point, 736 KB)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ