Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Международна конференция: Индикатори за обществено доверие в правосъдието: инструменти за оценка на политики (JUSTIS)
 
На 24-25 март 2009 г. Центърът за изследване на демокрацията бе домакин на международна конференция по проекта „Индикатори за обществено доверие в правосъдието: инструменти за оценка на политики” (JUSTIS) (http://www.eurojustis.eu/). Проектът е съфинансиран от Седма рамкова програма на ЕС 2007-2013 г. и по него Центърът работи съвместно с 8 академични и изследователски института от Великобритания, Франция, Литва, Унгария, Финландия и Италия. Конференцията събра представители на партньорските институции, както и членове на групата от външни експерти по проекта и други видни криминолози.

През първия ден на конференцията проф. Майк Хаф от Института за проучване на наказателните политики, Кингс Колидж, Лондон, координатор на проекта JUSTIS, и д-р Мария Йорданова, директор на Правната програма на Центъра, приветстваха участниците в конференцията и описаха работата по проекта и ролята на групата от външни експерти във валидирането на неговите резултати. По-нататък г-н Димитър Марков, координатор на проект в Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, представи настоящото състояние на работата по индикаторите за доверие в правосъдието в национален и международен мащаб, проучването по което в рамките на проекта бе координирано от Центъра за изследване на демокрацията.

Проф. Стефан Пармантие от Католическия университет в Льовен, Белгия, се спря на общественото мнение и общественото доверие в Белгия, а Ян де Кайзер от Института за изучаване на престъпността и правоприлагането в Нидерландия разгледа разликите между държавите при обществените нагласи спрямо съдилищата и наказателния уклон на обществото.

По време на следобедната сесия проф. Майк Хаф и д-р Стивън Фаръл от Университета в Шефийлд представиха основните концепции на проекта JUSTIS, а г-н Бен Брадфърд от „Лондон Скуул ъф Икономикс” се изказа по въпроса за опита на Великобритания с факторите за легитимност на полицията. Г-жа Алисън Уокър от британското Министерство на вътрешните работи направи своеобразно продължение на презентацията на г-н Брадфърд, като се спря на опита на Великобритания при измерването на доверието в правосъдието.

Първият ден на конференцията завърши с публична дискусия по темата на конференцията, която се проведе в Националния институт на правосъдието и включваше изказвания от страна на министъра на правосъдието г-жа Миглена Тачева, директора на Националния институт на правосъдието доц. д-р Пенчо Пенев, проф. Майк Хаф, проф. Джулиън Робъртс от Университета в Оксфорд, ръководител на групата от външни експерти по проекта JUSTIS, и г-н Христо Манчев, заместник главен прокурор на Република България и ръководител на Върховната касационна прокуратура.

На 25 март 2009 г. проф. Хелмут Кури от Университета във Фрайбург представи германския опит в измерването на доверието в правосъдието, г-н Жири Бурианек от Карловия университет в Прага говори за страха от престъпността като форма на „нормализация” на риска, а г-н Шел Елефалк от шведската полиция се спря на шведския опит в областта. Д-р Стефано Мафай от Университета в Парма направи кратко представяне на доклада на Европейската комисия за ефективност на правосъдието, а г-н Джим Парсънс от американския институт „Вера” описа проекта на института по създаване на индикатори по въпросите на правосъдието.ГалерияПрограма

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ