Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Десети годишен обществено-политически форум срещу корупцията
 
Изказване на г-н Михаел Гайер, Посланик на Германия в България

Уважаеми г-н Шентов, благодаря Ви много, г-н Пирински, г-н Първанов, народни представители, скъпи приятели:

Годишният доклад е изключително важен инструмент, чрез който ние, представителите на различни държави, добиваме малко по-детайлна представа за България. Нещо повече, познанието ни в тази сфера – корупцията и организираната престъпност в България, улеснява ежедневната ни работа с бизнеса, в частност с немските предприемачи, които са важна част от българската индустрия и търговия.

Корупцията има както икономически, така и етичен аспект, както г-н Стефанов изтъкна – корупцията е скъпо струващо явление за националната икономика, защото се извършва неправилно разпределение на финансовите ресурси и защото бизнесът (особено малкият и средният), както и гражданите, понасят тежко бреме. Ако явлението не съществуваше, потърпевшите от него щяха да се справят далеч по-успешно с финансовата криза.

На второ място, споделям мнението на г-н Борисов, че корупцията разрушава доверието на обществото и води до появата на престъпно поведение, а от там и на организирана престъпност.

Германия се радва на много добро ниво на сътрудничество с България в областта както на полицейската, така и на правната система, като акцентът е борбата с трафика на хора и наркотици. Плодотворното ни иначе сътрудничество спира там, където битуват „недосегаемите”. Както г-н Борисов, а и г-н Първанов споменаха, има проблем с наказателното преследване. През миналата седмица в Германия се проведе може би най-мащабния от години процес срещу икономическо престъпление, този срещу директора на немските пощи. Той беше осъден, като процесът продължи едва два дни. Само опитайте да си представите подобен случай в България, със сигурност поне един от адвокатите на обвиняемия щеше да се окаже болен.

Бих завършил с нашата позиция на чужденци. Един от германските президенти обича да използва примера – сочиш ли някой с пръст, бъди сигурен, че други три сочат теб. Ние знаем, че голяма част от корупционните практики по света, вкл. в България, произхождат от богатите държави, включително моята собствена.

Благодаря Ви много!
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ