Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Десети годишен обществено-политически форум срещу корупцията
 
Изказване на г-жа Нанси Макълдауни, Посланик на САЩ в България

Благодаря, Огняне. Благодаря на всички, които са тук с нас. Дами и господа, трябва да бъдем много честни едни с други. Днес сме изправени пред трудна задача. Тук сме, за да обсъдим един изключително важен въпрос и ще трябва да си кажем, а да кажем и на обществото, някои неприятни истини. Ще трябва да използваме нашите разисквания като катализатор на действие, което ще придвижи тази страна напред – в конкретен и значителен смисъл – в борбата й с корупцията. Успеем ли, ще сме постигнали нещо извънредно позитивно.

Както бе споменато и от други, това е десетата подобна конференция. Поразена съм от факта, че вече десет години посланиците на САЩ участват заедно с вас в този форум. През тези десет години настъпиха много промени. България стана съюзник в НАТО и член на ЕС. Страната премина през банкова и икономическа криза и изгради репутация за бюджетна стабилност и добър мениджмънт дори във време на глобална финансова несигурност. България е стабилен партньор, партньор, на който може да се разчита в регион, познаващ разтърсваща нестабилност. Всеки от тези аспекти е важен, а взети заедно, те смайват. И са доказателство, че когато тази страна реши да направи нещо, тя го прави.

Защо тогава на десетата годишнина на тази конференция ние сме се събрали, за да разговаряме за „ненаказани престъпления”? Защо България – една страна, която е доказала на колко много е способна, все още се бори да сложи край на корупцията и организираната престъпност? Според мен това са извънредно ключови въпроси, на които трябва заедно да потърсим отговорите.

Нека като начало да посочим позитивното. Защото вън от съмнение е, че са направени стъпки в положителна посока. В сферата на съдебната реформа вече има 32 образцови съдилища, прилагащи усъвършенствани процедури. Налице е солидно ново законодателство за конфликта на интереси, държавните поръчки и финансирането на политическите партии. Частният бизнес отчита намаляване на натиска, оказван от страна на държавни служители на административни постове. Съвсем неотдавна – миналата година – българското правителство се противопостави на посегателски интереси и затвори безмитните магазини в сухоземните гранични пунктове на България. Тези стъпки са важни. За предприемането им бе нужна голяма смелост и на хората, борили се за тях, трябва да бъде отдадено дължимото.

Има обаче и обезпокоителни пропуски. Обезпокоителни пропуски, върху които трябва да се съсредоточим.
- Българите все още очакват първата присъда над голяма фигура от организираната престъпност, както и показателното санкциониране на съдия от Върховния съд.
- Българите все още очакват скъсване на връзките между сенчестия бизнес и политиците, както и ефективни присъди над политици, не оправдали общественото доверие.

Някои се опитват да обясняват или извиняват тези пропуски, като сочат сложното естество на повечето корупционни случаи. Обаче неспособността да се намери подход за справяне с организираната престъпност и да се прекрати влиянието на тези престъпни организации над институциите, които трябва да действат против тях, ясно се забелязва поради липсата на наказателни действия при поръчковите убийства. Вие знаете по-добре от мен, че само през последните пет години в тази страна са изпълнени над 75 поръчкови убийства. От тях само в четири случая са заведени дела, и само в един от тези случаи има осъден.

Време е това да се промени. В този момент на глобална икономическа криза на никого, на никого от нас не са по джоба разхищенията, дължащи се на престъпления и корупция. В този момент, след две десетилетия на жертви и на мъчителен преход, никой не е склонен да търпи злоупотреби дори и с най-дребни суми от спомагателните фондове на ЕС. Но след доброто и позитивното, постигнато в тази страна, всички ще се съгласят, че е дошло време негативните картини, виждани от нас в заглавията и в сатиричните творби, да бъдат заменени с ясните доказателства за решени проблеми и за изграждането на едно по-добро бъдеще.

Правителството на Съединените щати несъмнено е приятел, съюзник и предан партньор на тази страна. Ние искаме България да бъде силна - а знаем, че корупцията поражда слабост. Затова все така сме готови да работим заедно, в сътрудничество с българските държавни служители, с гражданското общество и отделните граждани.

Според нас точно сега е времето да се действа, да се действа решително. Нашият нов президент – Барак Обама – се обърна с призив за действие към американците: американците да посрещнат лице в лице проблемите на нацията. По същия начин според мен българите трябва да се обединят, за да се справят с предизвикателството на корупцията и организираната престъпност. Както каза президентът Обама, „времето на бездействие, на защита на тесни интереси, на отлагане на неприятни решения – това време със сигурност е отминало”. Мисля, че ще се съгласите, че тези думи са приложими и тук.

Необходима е една съгласувана кампания против корупцията и организираната престъпност. Не нови закони, не нови бюрократични структури, а конкретни практически мерки за изправяне на престъпниците пред съда и осъждането им на затвор.

На първо място това означава, че съдебната система на страната трябва да бъде държана отговорна. Трябва да се сложи край на огромното протакане и неоправданото освобождаване от съдебна отговорност. Върховният съд трябва да наложи дисциплина – и да определи крайни срокове, - за да е сигурно, че най-важните случаи ще стигнат навреме до съда, ще бъдат решени успешно и виновниците ще получат съответстващо наказание. Преди всичко изпълненията на съдебните дела на обвинените в присвояването на пари от еврофондовете трябва да се ускорят и да приключат, да не се бавят повече. Само по този начин би било възможно да се обърне посоката на общественото недоверие и да се променят данните от проучванията, според които българите дават на полицията, следствието и съдиите най-ниската оценка в ЕС.

На второ място процесът за възлагане на държавни поръчки трябва да се превърне във витрина на прозрачността и яснотата, вместо да бъде източник на противоречия и критикуване. Започвайки първоначално с поръчки, произтичащи от помощните фондове на ЕС, тази страна може и трябва да приложи стандарти за проследяване и контрол от световна класа посредством Националната служба за одит с помощта на независими експерти. Също така е възможно – и лесно постижимо – правителството да публикува в интернет всички подробности за оферти по държавни поръчки. Тази стъпка е проста, но ще осигури на всички граждани на страната информацията, която им е нужна, и която те заслужават да имат, за да могат хората да оценяват работата на правителството и да вземат участие в оформянето на националните приоритети.

На трето място, тъй като наближава изборният период, ние трябва да търсим и да намерим процес, който е чист, прозрачен и съсредоточен върху важните въпроси. Миналата седмица 18 политически партии подписаха Обществен договор за почтеност – документ, изготвен от Гражданската коалиция за свободни и демократични избори. Този Обществен договор засяга мерки за изясняване на партийното финансиране и за слагане край на купуването на гласове. Засега това е най-амбициозният опит на гражданското общество в България изрично да ограничи ролята на мръсните пари в политиката и да осигури честен и прозрачен избирателен процес. Призовавам всички български партии да действат в съответствие с поетите в Обществения договор обещания. Онези, които са го подписали с особено мнение, би трябвало да се откажат от това мнение и да изпълнят всички условия изцяло и доброволно, дори и ако Народното събрание не успее да приеме свързаните с това промени в законодателството. Политическите партии имат възможността и капацитета да направят важни промени в провеждането на тези избори, и трябва да ги направят.

Тези три стъпки - ускорени действия на съдебната власт, публикуване на държавните поръчки в интернет и прилагане на Обществения договор за провеждане на изборите - не са съвършени. Нито пък са съвкупност от решенията на въпроса. Но всяка от тях представлява позитивна стъпка напред, а ако бъдат предприети едновременно, тези стъпки притежават потенциала да доведат до истински, значителни и конкретни промени.

Като приятел и партньор на тази страна, като човек, който вярва в народа на тази държава и който вижда с очите си огромните постижения тук, аз зная, че тези проблеми могат да бъдат решени и че накрая ще бъдат решени. И ви уверявам, че Съединените щати поемат задължението да направят всичко възможно, за да работят заедно с България за осъществяването на тази цел. Ние не сме безразлични наблюдатели или стоящи отвън критици. Ние държим на тази страна и искаме най-доброто за нея. Силно се надявам, че разговорите днес тук ще ни поведат в тази посока.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ