Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
CSD Brief No 13: Ефективни политики за противодействие на корупцията и организираната престъпност в България: закриване на безмитната търговия
 
Пълен текст (pdf, 248 KB)

През последните петнадесет години контрабандата на акцизни стоки, осъществявана чрез каналите за безмитна търговия, се превърна в един от най-значителните и постоянни фактори, захранващи политическата корупция в България. Функциониращите и до сега безмитни магазини и бензиностанции по сухопътните граници на страната са основният канал, по който българският пазар се наводнява с тонове незаконни цигари и алкохол и с милиони литри безакцизен дизел и бензин. Печалбата от тази търговия, възлизаща но стотици милиони лева годишно, се използва за финансиране на много политически партии и е един от стълбовете на недосегаемостта на политическите олигархии.

Настоящото изследване разглежда безмитната търговия в България по отношение на реализирани оборот и загуби на данъчни приходи от дейността на безмитните оператори. Демонстрирани са механизите на прокарване на регулацията на безмитната търговия, носещи всички белези на завладяване на държавата. Направени са препоръки за намаляване на отрицателните ефекти на безмитната търговия в България.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ