Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Отнемането на имущество в България: политики и първи резултати
 
На 5 декември 2007 г. във Вашингтон Центърът за изследване на демокрацията и Службата на Министерството на правосъдието на САЩ за развитие и професионално обучение на прокурори организираха кръгла маса на тема „Отнемането на имущество: политики и първи резултати”. Обръщение към участниците в събитието направи председателят на българската Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), професор Стоян Кушлев.

Във встъпителните си думи директорът на Службата на Министерството на правосъдието на САЩ за развитие и професионално обучение на прокурори г-н Карл Алекзандър се спря на важното значение на отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност, в борбата с организираната престъпност. Като подчерта нуждата от укрепване на международното сътрудничество, г-н Алекзандър потвърди готовността на Службата да подпомага по-нататъшното изграждане на КУИППД, която, според него, вече е постигнала сериозни резултати, въпреки че е създадена само преди две години.

След кратко представяне от Николай Лачков, инспектор в Комисията, на нейната организационна структура и дейност, председателят на КУИППД проф. Стоян Кушлев се спря на постигнатите от нея резултати и предизвикателствата, пред които се е изправяла в работата си досега. Проф. Кушлев посочи някои от слабостите на законодателството по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, които пречат на ефективната работа на Комисията, и сподели свои законодателни предложения за подобряване на правната рамка.

Димитър Марков, координатор на проект в Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, запозна участниците с ролята на гражданското общество в процеса на въвеждане на отнемането на престъпно придобито имущество в България. Той представи многобройните дейности на Центъра по време на изготвянето на законодателството за отнемане на имущество и открои начините, по които гражданското общество може да продължи да си сътрудничи с Комисията – чрез повишаване на информираността на обществото за работата на институцията, организиране на обучения, мониторинг и т.н.

По време на последвалата дискусия проф. Кушлев отговори на въпроси на участници и изрази увереност, че кръглата маса ще задълбочи сътрудничеството между КУИППД и нейните американски партньори по пътя към по-ефективна борба с международната организирана престъпност.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ