Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Центърът за изследване на демокрацията: Корупция за 1 млрд. евро в безмитните зони!
 
75 на сто от нарушителите на турската граница оставали ненаказани

България все още не може да изгради ефективна външна граница за Европейския съюз. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, посветена на укрепването на правосъдието и правоприлагането в граничните райони.

Тревожни данни за легална корупция изнесе Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията, който се позова на Министерството на финансите. Според тях безмитните магазини и безмитните бензиностанции имат оборот от 1 млрд. евро, а голяма част от него представлява форма на легална корупция. Само за една година - от 2005 до 2006-а, продажбата на цигари в безмитните магазини се е увеличила с 91%, а продажбите на дизел в безмитните бензиностанции са скочили двойно. В същото време броят на преминалите през границата се е запазил. Именно дейността на безмитните магазини и бензиностанции представлява най-голямата контрабандна мрежа в страната. Поради тези причини Румъния и Сърбия са затворили тези магазини по външните си сухопътни граници.

Ненаказуемият трафик

Голяма част от арестуваните при опит да преминат българската граница остават ненаказани, отчита още докладът на Центъра за изследване на демокрацията. Близо 75% от лицата, задържани на границата с Турция за незаконно преминаване, не са били подведени под наказателна отговорност.

Контрабандата на стоки се наказва почти винаги като административно нарушение (99,2% от случаите през 2006 г.), а не като престъпление. Това създава възможност за заобикаляне на наказателния закон и корупция, тъй като административно-наказателното производство е по-благоприятно за нарушителя.

Заловените са дребни риби

Министърът на вътрешните работи Румен Петков отчете успехи в борбата с организираната престъпност. За 2 г. са били образувани 58 съдебни дела. Разкрити са били 16 организирани престъпни групи и заедно с европейските служби – общо 32. Той оправда неуспехите донякъде с това, че част от 2000-те щатни бройки за дознатели не са заети заради ниското заплащане. Румен Петков се оплака също, че Гърция все още отказва митническите проверки на границата й с България да се извършват на едно гише, каквато е вече практиката на румънско-българската граница.

„На границата се залавят дребните риби, констатира Румен Ненков, заместник-председател на Върховния касационен съд. Едрите риби са в София, Пловдив и Сливен.“ Той поиска реформа в материалното наказателно право и отбеляза, че са нужни не само повече, но и по-добросъвестни дознатели и прокурори.

Автор: Светла Димитрова
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ