Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Безмитните магазини и бензиностанции – най-голямата контрабандна мрежа
 
Безмитните магазини и безмитните бензиностанции са най-голямата контрабандна мрежа в България, а оборотът им от 1 млрд. лева по данни на Министерството на финансите представлява форма на легална корупция. Това заяви днес Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията по време на кръгла маса за укрепване на правосъдието и правоприлагането в граничните райони.

За периода 2005-2006 г. продажбата на цигари в безмитните магазини се е увеличила с 91%, въпреки че броят на хората, преминаващи границата се запазва. Продажбата на дизел в безмитните бензиностанции пък е скочила двойно. Именно дейността на безмитните магазини и бензиностанции представлява най-голямата контрабандна мрежа в страната, посочи Шентов. Поради тези причини Румъния и Сърбия са затворили тези магазини по външните си сухопътни граници.

Резултатите от проучване в периода 2001-2006 г. показват, че голяма част от лицата, арестувани при опит да преминат българската граница, остават ненаказани. Близо 75% от лицата, задържани на границата с Турция за незаконно преминаване, не са подведени под наказателна отговорност. Контрабандата на стоки се наказва почти винаги като административно нарушение - в 99.2% от случаите през 2006 г., а не като престъпление. Това създава възможност за заобикаляне на наказателния закон и корупция, тъй като административно-наказателното производство е по-благоприятно за нарушителя, коментира Шентов.

Контрабандата на наркотици представлява само 2% от общата престъпна дейност с наркотични вещества, защото по границата по-трудно преминават опиати, отколкото във вътрешността на страната, посочи Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията. Относителният дял на образуваните съдебни производства по престъпления по границите с Турция, Македония и Южната черноморска граница в най-голяма степен е зает от нарушенията, свързани с нелегално преминаване и превеждане на хора през територията (72.8%). На второ място се нарежда контрабандата - 25.4%, пренасянето на подправени парични знаци и кредитни карти - 0.9%, а трафикът на хора - 0.8%.

Един от начините за по-ефективна борба с престъпността и затягането на контрола в граничните райони е създаването на по-широк кръг от полицейски служители, които да имат право да извършват процесуално-следствени действия, каза Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията. Според нея трябва в действията по разследване да се добави и личният обиск към неотложно процесуално-следствените действия. Необходими са и по-тежки наказания при повторно престъпление, свързано с трафик на хора, за да може да бъдат сурово наказвани каналджиите, поясни тя. По-леки наказания са необходими за тези, които само пренасят наркотици през границата, но не са част от наркоструктурата, поясни Йорданова.

Vsekiden.com
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ