Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията: Безмитните магазини са най-голямата контрабандна мрежа в България
 
Безмитните магазини и българското изобретение, наречено безмитни бензиностанции, на практика представляват легална форма на корупция и са най-голямата контрабандна мрежа в страната. Това посочи директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов във вторник, когато сътрудници на центъра представиха изследване за граничните нарушения и престъпления.

По официални данни само за една година продадените през безмитните магазини акцизни стоки са се увеличили с 91%, без да има нарастване на броя на преминаващите границата пътници. Продажбите в безмитните бензиностанции на петролни продукти – дизел, например, са се увеличили двойно, показва още проучването.

След безпрецедентен лобистки натиск на безмитните търговци, безмитните магазини и бензиностанции бяха оставени на външните за ЕС български граници, включително сухоземните.

„Тези магазини и особено бензиностанции на практика могат да бъдат определени като най-голямата контрабандна мрежа в страната, която не се преследва от компетентните държани органи”, отбеляза Шентов.

„Трябва да се има предвид и друг проблем – въздействието на тези процеси върху общностите в граничните райони. Когато в една дейност са заети хиляди хора – например в трафика на акцизни петролни продукти, това създава корупционна и контрабандна среда, която топи доверието в институциите и поддържа един пресметнат институционален хаос”, каза още той.

Според Шентов затварянето на безмитните магазини и бензиностанции по външните сухопътни граници на България ще подобри съществено средата за правоприлагане в граничните райони. „Подобна стъпка ще бъде реален тест за политическата воля на правителството”, добави той.

От изследването на ЦИД става ясно още, че най-разпространеното престъпление в граничните райони е нелегалното преминаване на хора през границата – повече от две трети от случаите. Второто по честота е контрабандата на стоки и наркотици, което обаче нанася най-големи икономически щети.

Сътрудникът от центъра Димитър Марков обясни, че най-много са нелегалните преминавания от Турция. Незаконното влизане в страната се преследва от закона, като компетентни са районните съдилища.

„Например в районен съд Свиленград делата за нелегално преминаване са най-много на брой в сравнение с останалите дела, което води до по-висока натовареност на този съд”, каза Марков. Изследването установило, че незначителен брой от заловените лица стигат до наказателен процес и осъдителна присъда. Много от тях се възползват от правото си да поискат убежище веднага след като бъдат заловени от граничните власти, което прави им дава нашата конституция.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ