Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса "Укрепване на правосъдието и правоприлагането в граничните райони" се провежда в София
 
Голяма част от лицата, арестувани при опит да преминат границата, остават ненаказани, а по границата с Турция близо 75 процента от арестуваните не са подведени под наказателна отговорност.Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/ в София, представен днес на кръгла маса "Укрепване на правосъдието и правоприлагането в граничните райони".

В кръглата маса участваха министърът на вътрешните работи Румен Петков, заместник-директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, заместник-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков.

Докладът на ЦИД изследва общите проблеми и спецификите в разкриването, разследването и наказването на трансграничните нарушения и предлага препоръки за укрепване на правоприлагането на правосъдието в граничните райони.

Според данните от изследването значителен проблем е контрабандата на стоки и наркотици, които в повечето случаи се наказват като административни нарушения - 92.2 процента от случаите през 2006 година - а не като престъпления.

В тази насока в доклада ЦИД предлага препоръки, които да укрепят правоприлагането в трансграничните райони, въвеждането на по-тежки наказания за нелегално превеждане през границата и по-ясни критерии кога стоковата контрабанда се наказва като престъпление и кога като административно нарушение.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ