Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Безмитната търговия по границите ни била "легална" корупция
 
Безмитните магазини и бензионостанции имат оборот над 1 милиард лева по данни на Министерството на финансите. Това стана ясно след кръгла маса по въпросите за укрепване на правосъдието в граничните райони, организирано от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) вчера.

Според специалистите голяма част от тази търговия е "легална" корупция. Преди година ДПС се обяви твърдо против закриването на фришоповете. Бензиностанцията на Капитан Андреево например се държи от бизнесмен с двойно гражданство. Той има бензиностанция и в Ново село, Видинско.

За периода 2005-2006 г. продажбата на цигари в безмитните магазини се е увеличила с 91%, въпреки че броят на хората, преминаващи границата, се запазва, а продажбите на дизелово гориво в безмитните бензиностанции са скочили двойно.

Именно дейността на безмитните магазини и бензиностанции представлява най-голямата контрабандна мрежа в страната, посочи шефът на ЦИД Огнян Шентов. Специалистите от ЦИД искат още по-тежки наказания за нелегално превеждане през границата и по-леки за тези, които са заловени с наркотици, но не са част от престъпна група.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ