Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Експерти: Безмитните магазини са легална корупция
 
Безмитните магазини и бензиностанции правят годишен оборот от 1 млрд. лв. и представляват легална форма на корупция. Това заяви Огнян Шентов, шеф на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). С помощта на британското посолство в София вчера експерти от неправителствената организация представиха доклад за правоприлагането в граничните райони.

През 2005-2006 г. продажбите на цигари са се увеличили с 91 %, а на дизелово гориво - 2 пъти, без почти никакво увеличение на пътникопотока. Това е най-голямата контрабандна мрежа, в която работят хиляди хора и не се преследва от правоохранителните ни органи. Румъния и Сърбия вече забраниха безмитните магазини, ако го стори и българското правителство, ще покаже ясно, че има воля да се справи с корупцията, смятат експертите.

Според доклада на ЦИД малко над 72 процента от делата се водят за нелегално минаване на границата, 25% за контрабанда, а останалите - за трафик на антики и фалшиви пари. Едва 1,5% от стоковата контрабанда стигат до съд, всички останали случаи, включително крупните митнически измами, се наказват по административен ред с глоби.

„Прeз последната година МВР е разкрила 32 банди за трафик на хора и са заведени дела срещу 16 лидери на такива групи. Заловени са над 6800 кг наркотици и 8800 таблетки синтетична дрога", каза вътрешният министър Румен Петков.

След влизането ни в ЕС нашата „Гранична полиция" пази 1647 км от външните еврограници и до края на 2009 г. МВР ще осъществи проекти за модернизация за над 134 млн. евро.

Автор: Цветан Гемишев
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ