Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Фришоповете били контрабандна мрежа
 
Безмитните магазини и бензиностанции са най-голямата контрабандна мрежа в България, а оборотът им от 1 млрд. лева по данни на Министерството на финансите представлява форма на легална корупция. Това заяви днес Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията на кръгла маса за укрепване на правосъдието в граничните райони, съобщи БТА.

За периода 2005-2006 г. продажбата на цигари в безмитните магазини се е увеличила с 91%, въпреки че броят на хората, преминаващи границата, се запазва. Продажбата на дизел в безмитните бензиностанции е скочила двойно.

Контрабандата на дрога е само 2% от общата престъпна дейност с наркотични вещества, защото по границата по-трудно преминават опиати, отколкото вътре в страната, посочи Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Относителният дял на образуваните производства за престъпления по границите в най-голяма степен е зает от нелегалното преминаване и превеждане на хора (72,8%).

На второ място се нарежда контрабандата - 25,4%, пренасянето на подправени парични знаци и кредитни карти - 0,9%, и трафикът на хора - 0,8%. u Според експерт Мария Йорданова един от начините за засилване контрола по границите е повече полицейски служители да извършват процесуално-следствени действия и към тях да се добави личният обиск.

Нужни били по-тежки наказания при повторно престъпление, свързано с трафик на хора. По-леки наказания са необходими за тези, които само пренасят наркотици през границата, но не са част от наркоструктурата, поясни Йорданова.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ