Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Десет години антикорупционни коалиции
 
На 23 юли 2007 г. Центърът за изследване на демокрацията отбеляза десетата годишнина от процеса на публично-частно партньорство в осъществяването на антикорупционните реформи в страната. Центърът, с подкрепата на Американската агенция за международно развитие, започва осъществяването на първата подобна антикорупционна програма през 1997 г., когато се сформира коалиция от неправителствени организации, държавни институции и водещи български общественици.

В приветственото си обръщение към представителите на различни български и международни институции председателят на УС на Центъра д-р Огнян Шентов подчерта напредъка, постигнат в ограничаването на административната корупция, и водещата роля на публично-частните партньорства за постигането на този успех. Сътрудничеството между организации от частния сектор и правителството по въпроси, засягащи общественото управление, което през 90-те години бе почти непозната у нас практика, е вече нещо обичайно и разпространено.

В изказването си американският посланик Джон Байърли изтъкна ключовата роля на Центъра за развитието на демократичните реформи в България и изключително успешното му партньорство по тези проблеми с Американската агенция за международно развитие. Посланик Байърли подчерта постиженията в борбата срещу корупцията през последното десетилетие, но отбеляза, че предстои още работа за справяне с политическата корупция, злоупотребите в сферата на обществените поръчки и други.

Към гостите се обърна и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Той наблегна на извършените реформи в съдебната система, които са били фокусирани върху независимостта на магистратите и върху повишаването на ефективността и отчетността на съда, и видимо са подобрили функционирането на съдебната власт.

Кметът на София Бойко Борисов представи конкретни примери и резултати от мерките за борба с корупцията и измамите, въведени от Столична община. Той набеляза основните политически и икономически аспекти, на които трябва да се акцентира в управлението, за да се съхрани постигнатото и да се върви напред в областта на антикорупцията.

Медиите за събитието
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ