Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Национална среща на местните обществени посредници
 
На 17 май 2007г. в гр. Нова Загора се проведе национална среща на местните обществени посредници, организирана от обществения посредник на Община Нова Загора Мишо Бахов. На дискусията присъстваха Росица Тоткова – директор на Дирекция „Жалби и сигнали на граждани” към националния омбудсман, представители на местната власт, обществени посредници, медии.

Центърът за изследване на демокрацията беше представен от Галина Сапунджиева, сътрудник в Правната програма, която представи в хода на дискусията дейността на Центъра за утвърждаване и популяризиране на институцията омбудсман в България.

Минко Динев, кмет на Община Нова Загора, приветства участниците и подчерта, че срещата ще допринесе за по-добри резултати в работата на институцията омбудсман.

Росица Тоткова говори за необходимостта от добро управление и добра администрация. Тя каза още, че добре трябва да се обмислят действията, свързани с процеса на децентрализация, тъй като обществените посредници ще са много съществен фактор при прехвърляне на правомощия и ресурси. Г-жа Тоткова се спря и на необходимостта от промени в Закона за омбудсмана, който не регламентира взаимодействието между местните обществени посредници и националния омбудсман.

Иван Димитров, обществен посредник на Община Пазарджик и председател на Националното сдружение на местните обществени посредници, поздрави гостите и обясни, че институцията е необходима както на гражданите, така и на служителите в общинската администрация. Той каза, че предстои процедура по приемане в сдружението на нови обществени посредници.

Мишо Бахов, обществен посредник на Община Нова Загора, говори за обществения посредник като фигура, изцяло зависеща от личността и нейния авторитет, и като гарант на правата на гражданите.

В последвалата дискусия беше обсъден изготвеният от Националното сдружение на общините Законопроект за местното самоуправление. Г-жа Тоткова представи позицията на националния омбудсман по отношение независимостта на местните обществени посредници, която според г-н Ганев трябва да е гарантирана от закона. Коментирани бяха още предложения за приемане на делегирани бюджети и промяна на мнозинството за избор на обществен посредник – от 2/3 на 1/2.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ