Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Пътят на Ирландия към ЕС: Икономиката
 
На 14 юни 2007 г. Ирландското посолство в България, съвместно с Центъра за изследване на демокрацията организира дискусия с основен лектор г-жа Ивон МакКарти, икономист към Икономическия и социален изследователски институт и Централната банка на Ирландия.

Г-жа МакКарти работи в сферата на макроикономическото моделиране и прогнозиране. Тя е съавтор на изданията на Института Quarterly Economic Commentary (QEC) и Medium-Term Review (MTR).


По време на кръглата маса г-жа МакКарти представи драматичните промени, през които е преминала ирландската икономика от 1988 г. насам с фокус върху процесите на имиграция в страната. Според нея изключителния икономически растеж на икономиката на Ирландия през последните години се дължи на притока от млади и добре образовани хора от други държави. Въпреки това техния пълен капацитет все още не се използва напълно, тъй като имигрантите обикновено биват наети в сфера или на позиция, неотговаряща на тяхното ниво на квалификация. Предположенията са обаче, че с времето този ефект ще изчезне. Г-жа МакКарти представи и данни за положителния ефект на имигрантите по отношение на засилената конкуренция на пазара, повишаване на БНП, заетостта и заплатите.

По време на дискусията г-жа МакКарти обясни в отговор на въпроси на участниците, че Структурните фондове на ЕС са били използвани успешно за създаване на предпоставките за растежа на ирландската икономика. Една от основните предпоставки е била подобряването на образованието, което е от особена важност за създаването на квалифицирана работна сила.

Презентация на г-жа Ивон МакКарти, икономист към Икономическия и социален изследователски институт и Централната банка на Ирландия (MS Power Point, 351 KB, на английски)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ