Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Работна среща с Омбудсмана по затворите и пробацията в Англия и Уелс
 
На 5 юни 2007 Центърът за изследване на демокрацията бе домакин на работна среща с Омбудсмана по затворите и пробацията в Англия и Уелс – Стивън Шоу.

Г-н Шоу представи работата на своята служба, начините, по които се разглеждат затворническите оплаквания и молби (около 4500 годишно) и сътрудничеството с Британския съвет за бежанците. Той сподели вярването си, че затворническата институция определено не е провал на системата, а наистина може да има реален възпитателен ефект, ако бъде приложена правилно. Той говори също и за най-добрите практики, прилагани в Англия и Уелс.

Омбудсманът по затворите е относително нова институция във Великобритания и г-н Шоу призна, че правителството се е замислило за тези хора едва след наличието на няколко затворнически бунта - единствен начин тогава проблемите им да бъдат чути.

Има няколко механизма за мониторинг, които работят по тези проблеми във Великобритания. Английската система включва три независими наблюдаващи институции - Независим испекторат, Обудсман по затворите и пробацията и Независими наблюдаващи съвети - които имат значителни правомощия. Техните членове могат да правят проверки във всеки един затвор в страната, по всяко време.

Институцията Омбудсман по затворите и пробацията е най-новата от тези институции – основана е през 1994 г. и постепенно разширява своята компетентност: през 2001 г. към правомощията на Омбудсмана е добавена пробацията; от 2004 г. се включват разследванията на смъртните случаи в затворите, а от 2006 г. – функционирането на имиграционните центрове в страната.

Службата на Омбудсмана публикува тематични доклади и годишен доклад, чиято цел е да представи проблемите на затворниците пред обществото. Г-н Шоу сподели, че около 98% от препоръките му се взимат под внимание и се изпълняват в определените срокове. Като резултат от дейността на институцията, ситуацията във всички затвори се е подобрила значително, особено по отношение на затворническата администрация. Той определи като един от най-големите си успехи същественото подобрение на здравното обслужване в затворите, след като по инициатива на Омбудсмана Националната здравна служба е поела грижите за затворниците в Англия.

Г-н Шоу прояви интерес към установяването на институцията омбудсман в България и бе осведомен по тези въпроси от д-р Мария Йорданова, директор на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, и Димитър Марков, координатор на проект в Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Г-н Шоу отговори на всички въпроси на присъстващите на срещата.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ