Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: "Ядрената политика на НАТО и неразпространението на оръжия за масово унищожение"
 
На 11 април 2006 г. в Центъра за изследване на демокрацията се проведе кръгла маса на тема " Ядрената политика на НАТО и неразпространението на оръжия за масово унищожение". Целта на събитието бе да се даде повече гласност и яснота относно политиката на НАТО по отношение на оръжията за масово поразяване. Основен говорител на кръглата маса бе г-н Гай Робъртс, заместник - помощник генерален секретар на НАТО по въпросите на оръжията за масово поразяване и директор по ядрената политика в департамента за отбранителна политика и планиране. В кръглата маса взеха участие народни представители, офицери от Генералния щаб на Българската армия и представители на пресата.

Във встъплението си г-н Робъртс подчерта, че отношенията в НАТО са базирани на взаимопомощ и сътрудничество между страните-членки и че абсолютно всички решения се вземат след консултации и задълбочено обсъждане и с изключителното съгласие на всяка една страна-членка. Той обясни, че в процеса на консултации относно ядрената политика на Алианса участват 24 от страните- членки на НАТО без Франция, която е решила да създаде свое собствено консултативно звено. Г-н Робъртс заяви категорично, че Америка няма никакви намерения да премества част от своите ядрени оръжия в европейски бази и още веднъж подчерта, че никакви действия не могат да бъдат предприети без съгласието на останалите държави. Въпреки всичко ядрените оръжия остават изключително важни за запазването на мира и следователно те ще продължават да бъдат приоритет на НАТО. Стратегията на НАТО включва съхранение на конвенционални и ядрени оръжия на минимално необходимо равнище и съответно унищожаване и в бъдеще на излишните запаси от ядрено оръжие.

На въпроса какво място заема България в новата ядрена политика, г-н Робъртс отговори, че се очаква да участваме активно в консултативния процес и че всички представители на страните в НАТО участват в семинари и конференции на тази тема. Всички страни, включително тези, които нямат ядрено оръжие, участват в споделянето на отговорностите.

Дискусията засегна и въпроса за договора между България и САЩ за съвместно използуване на военни съоръжения на територията на Р. България. Участник в кръглата маса запита дали има възможност в тези бази да бъде съхранявано ядрено оръжие или да се осъществяват атаки към други държави без съгласието на България. Г-н Робертс увери, че САЩ нямат никакви намерения да складират ядрено оръжие тук и че самият процес по транспортиране и съхранение би бил изключително сложен и скъп. В тази връзка той посочи, че понастоящем в НАТО като потенциални носители на ядрено оръжие се използуват самолети с така наречената “двойна употреба”. За да могат да бъдат базирани такива самолети на определена военновъздушна база или дори само за да могат да кацат на нея е необходима много сложна и скъпоструваща инфраструктура и специално подготвен личен състав. В тази връзка г-н Робъртс подчерта, че 15 страни-членки са отказали да притежават и да приемат такива самолети на своя територия. Що се отнася до така наречените “американските бази”, според него това е една нова форма на сътрудничество, предоставяща добра възможност за съвместна подкрепа и обучение. В тази връзка г-н Асен Агов, депутат от парламентарната група на ДСБ заяви, че в момента у нас съществуват два паралелни свята относно вземането на военни решения – този на информираното общество и този на зле информираното общество, което е скептично настроено. Г-н Робъртс насърчи организирането на публични дебати по темата.

Кръглата маса завърши с дискусия относно рисковете от попадане на ядрено оръжие в ръцете на терористични групи. Г-н Робъртс обясни, че НАТО е наясно с този риск и затова три от основните му приоритета са: неразпространението на оръжия за масово унищожаване, мерки за пресичане на канали за разпространението им и справяне с последиците в случай на атака.

Автобиография на г-н Гай Робъртс

Презентация на г-н Гай Робъртс (на английски език, MS Power Point, 2.2 MB)

Медиите за кръглата маса
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ