Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Сътрудничество с парламентарния Пълномощник по въпросите на отбраната на германския Бундестаг
 
Възможностите за сътрудничество между Центъра за изследване на демокрацията и парламентарния Пълномощник по въпросите на отбраната на германския Бундестаг бяха обсъдени на среща в службата на Пълномощника в Берлин на 28 юли 2005 г. Срещата е продължение на дейността на Центъра във връзка с неговата инициатива за проучване на възможностите за въвеждане на институцията омбудсман във въоръжените сили на България. В срещата участваха Анке Зайдел, сътрудник на Пълномощника по въпросите на отбраната на германския Бундестаг, д-р Мария Йорданова, директор на Правната програма и Руслан Стефанов, координатор на проект в Икономическата програма на Центъра.

Началото на сътрудничеството между Центъра за изследване на демокрацията и Пълномощника по въпросите на отбраната на германския Бундестаг бе поставено по време на мандата на д-р Вилфрид Пенер през септември 2004 г., когато представители на ръководството на Центъра се срещнаха с него в Берлин.

Подробна информация и документи относно правната рамка на институцията и нейната конкретна дейност бе предоставена от службата на парламентарния пълномощник на експертите на Центъра. По-късно те бяха преведени на български език и разпространени сред заинтересуваните професионални групи и политици.

Центърът за изследване на демокрацията съвместно с регионалното бюро в София на фондация Фридрих Еберт организираха посещение на д-р Пенер в България на 1-2 март 2005 г. Лекциите на тема Пълномощникът по въпросите на отбраната на германския Бундестаг: институция за опазване на законността, разглеждане на оплаквания и парламентарен контрол. Равносметка и перспективи, които д-р Пенер изнесе пред представители на Министерството на отбраната и на Генералния щаб на БА, депутати, дипломати, представители на неправителствени организации и на Военната академия Г.С.Раковски, допринесоха за повишаване информираността на обществеността за дейността на военния омбудсман и на заинтересоваността от създаването на подобна институция в България. По време на срещите си с г-н Венко Александров, председател на парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност и със зам.-министъра на отбраната г-жа Соня Янкулова, д-р Пенер подчерта предимствата на тази институция и изрази готовността си да подкрепи усилията за въвеждането й в България.

Срещата в на 28 юли Берлин бе с цел да се установят контакти с новоизбрания на 15 април 2005 г. парламентарен Пълномощник по въпросите на отбраната на германския Бундестаг - г-н Райнхолд Робе, който встъпи в длъжност на 12 май 2005 г. По-нататъшното развитие на установеното през 2004 г. сътрудничество със службата на Пълномощника би подпомогнало Центъра за изследване на демокрацията в продължаващите му усилия за установяване в България на институции от типа на омбудсмана на различни нива и в различни области на обществения живот.

По време на срещата представителите на Центъра информираха г-жа Зайдел за резултатите от неговата дългогодишна работа по установяване на институцията омбудсман на национално и местно равнище в България, включително за проучване на възможностите за установяване на институция, която да гарантира спазването на правата на войниците и да противодейства на злоупотребата с власт и корупцията във въоръжените сили. Представителите на Центъра представиха на вниманието на новоизбрания Пълномощник по въпросите на отбраната на германския Бундестаг г-н Робе публикации в българските медии за посещението на д-р Пенер в София, както и информация за избора на първия парламентарен омбудсман на България и неговата дейност.

Г-жа Зайдел запозна представителите на Центъра с новите приоритети в работата на германския пълномощник. Тя представи и съществуващите в Германия други универсални и специализирани механизми за закрила на правата на човека. Г-жа Зайдел приветства усилията на Центъра за установяване на институции от типа на омбудсмана в България и изрази увереността си в развитието на успешно сътрудничество.Биографична справка на г-н Райнхолд Робе
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ