Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Посещение при народния защитник на Каталуния
 
Възможностите за бъдещото развитие на установеното сътрудничество с народния защитник на Каталуния и Центъра за изследване на демокрацията беше темата на разговорите, които се проведоха на 12 юли 2005 г. в Барселона в службата на народния защитник на Каталуния.

От името на народния защитник на Каталуния в срещата участваха г-н Хавиер Масйоренс, директор на кабинета и комуникациите, и г-жа Юдит Салас, директор международно сътрудничество. Центърът за изследване на демокрацията беше представен от г-н Бойко Тодоров, програмен директор и д-р Мария Йорданова, директор на правната програма.

Началото на сътрудничеството между Центъра за изследване на демокрацията и народния защитник на Каталуния бе поставено през април 2003 г. по време на мандата на г-н Антон Канеяс, когато представители на ръководството на Центъра се срещнаха с него в Барселона. Опитът на Каталуния беше проучен и приложен в процеса на установяване на институцията омбудсман на национално и местно равнище в България. В рамките на установеното сътрудничество в края на юни - началото на юли 2003 г. бе организирано работно посещение на българска делегация в службата на народния защитник на Каталуния в Барселона. В групата участваха представители на законодателната и изпълнителната власт, съдебната система, както и експерти, участващи в изготвянето на законодателната рамка и практическото установяване на институцията омбудсман в България. В резултат на почерпения опит от Каталуния в българското законодателство бяха внесени важни промени, отнасящи се до местните омбудсмани (обществени посредници). За това спомогна активната ангажираност на участниците в това проучвателно посещение и установеното публично-частно партньорство.

Центърът за изследване на демокрацията продължава усилията си за въвеждане на институции от типа на омбудсмана на различно ниво и в различни области от обществения живот в България. В тази връзка посещението на представителите на Центъра в Барселона беше насочено към разширяване на установилото се през последните години ползотворно сътрудничество със службата на каталунския народен защитник след като на този пост на 17 юли 2004 г. бе избран г-н Рафаел Рибо, встъпил в длъжност на 1 юли същата година.

На срещата на 12 юли 2005 г. представителите на Центъра представиха резултатите от дългогодишната си работа по установяване на институцията омбудсман на национално и местно равнище в България и трудностите, които все още съпътстват този процес.

Г-н Хавиер Масйоренс представи новата структура и организация на службата, а г-жа Салас запозна представителите на Центъра с основните резултати от Програмата за сътрудничество с балканските страни и нейните текущи приоритети.

Участниците в срещата изразиха общото желание да си сътрудничат и в бъдеще за укрепване и утвърждаване на институцията омбудсман, да разширят контактите помежду си и да предприемат общи действия за реализиране на съвместни проекти.Закон за общинското и местното управление в Каталуния (извлечение)

Биография на г-н Антон Канеяс (на английски)

Биография на г-н Рафаел Рибо (на английски)

Биография на г-н Хавиер Масйоренс (на английски)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ