Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
В декларация осем български неправителствени организации изразяват загриженост от резултатите от втория тур на президентските избори в Украйна
 
София, 23 ноември /БТА/

В декларация осем български неправителствени организации изразяват загриженост от резултатите от втория тур на президентските избори в Украйна и призовават българските власти, властите в държавите от Европейския съюз и НАТО да направят всичко възможно в Украйна да победят демокрацията и справедливостта.

Текстът на декларацията по повод президентските избори в Украйна на осем неправителствени организации - Център за изследване на демокрацията, Център за либерални стратегии, Институт Отворено общество, Атлантически клуб, Евроатлантическа гражданска фондация, Европейски институт, Институт за пазарна икономика и Център за икономическо развитие беше предоставен днес на БТА.

Резултатите от втория тур на изборите за президент на Украйна предизвикват сериозна загриженост в демократичната общност в света и в България, се отбелязва в декларацията.

"Както потвърждават хилядите международни наблюдатели, начинът по който те бяха организирани и проведени от властите не отговаря на утвърдените международни стандарти на демократичност, а в стотици случаи и направо фалшифицирани. Своето безпокойство и протест вече отрито заявиха представители на Европейския съюз, на ОССЕ, на Съвета на Европа, НАТО, както и на редица водещи държави и неправителствени организации в света. Особена тревога будят съобщенията за възможни силови действия от страна на властите срещу многохилядните демонстрации на украинските граждани срещу изборните машинации", пише в документа.

Българските неправителствени организации, приели тази декларация, заявяват, че се присъединяват към призивите и усилията на демократичните кръгове в Европа и в света за намиране на мирни и справедливи решения на създалата се ситуация. Истината трябва да се установи с демократични и ненасилствени действия, а резултатите да бъдат преразгледани, ако това е волята на мнозинството украински избиратели, се посочва в документа.

Неправителствените организации заявяват, че са на страната на всички украинци, които искат тяхната страна да бъде част от Европа.

"Ако процесите в Украйна излязат от контрол, ако силата и машинациите вземат връх над демокрацията, кризата ще засегне не само съседните страни но и цяла Европа. Тогава всички ние ще носим отговорност за това", пише в декларацията на неправителствените организации.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ