Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
ДЕКЛАРАЦИЯ
 
на български неправителствени организации

Резултатите от втория тур на изборите за президент на Украина предизвикват сериозна загриженост в демократичната общност в света и в България. Както потвърждават хилядите международни наблюдатели, начинът по който те бяха организирани и проведени от властите не отговаря на утвърдените международни стандарти на демократичност, а в стотици случаи и направо фалшифицирани. Своето безпокойство и протест вече отрито заявиха представители на Европейския съюз, на ОССЕ, на Съвета на Европа, НАТО, както и на редица водещи държави и неправителствени организации в света. Особена тревога будят съобщенията за възможни силови действия от страна на властите срещу многохилядните демонстрации на украинските граждани срещу изборните машинации.

Българските неправителствени организации, приели тази декларация се присъединяват към призивите и усилията на демократичните кръгове в Европа и в света за намиране на мирни и справедливи решения на създалата се ситуация. Истината трябва да се установи с демократични и ненасилствени действия, а резултатите да бъдат преразгледани, ако това е волята на мнозинството украински избиратели.

Ние призоваваме българските власти, властите в държавите от Европейския съюз и НАТО да направят всичко възможно в Украина да победят демокрацията и справедливостта. Ние сме на страната на всички украинци, които искат тяхната страна да бъде част от Европа.

Ако процесите в Украина излязат от контрол, ако силата и машинациите вземат връх над демокрацията, кризата ще засегне не само съседните страни, но и цяла Европа. Тогава всички ние ще носим отговорност за това.

София, 23 ноември 2004 г.

1.Център за изследване на демокрацията
2.Център за либерални стратегии
3.Институт Отворено общество
4.Атлантически клуб
5.Евроатлантическа гражданска фондация
6.Европейски институт
7.Институт за пазарна икономика
8.Център за икономическо развитие
9.Център за социални практики
10.Институт за регионални и международни изследвания
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ