Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Семинар за новите стратегии за сигурност в Югоизточна Европа
 
На 13-14 октомври 2005 г. в хотел Радисън САС в София се проведе семинар за представители на Министерствата на външните работи и отбраната на Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Румъния и Унгария. Основна тема на семинара бяха новите подходи и стратегии за сигурност в Югоизточна Европа в контекста на новите рискове за сигурността.

Семинарът беше организиран от Центъра за изследване на демокрацията, съвместно с министерствата на външните работи на България и Норвегия и с НАТО и е част от дейността на държавите-членки на Групата за сътрудничество в областта на сигурността в Югоизточна Европа към НАТО (SEEGROUP). Лекции изнесоха представители на НАТО, дипломати от страните в региона, както и експерти от български неправителствени организации, работещи по въпроси на сигурността.

Семинарът беше открит от земастник-министъра на външните работи Любомир Кючуков. Той изрази задоволството си, че всички страни от Югоизточна Европа са постигнали голям напредък към пълноправно членство в НАТО и посочи международния тероризъм като най-новото и голямо предизвикателство пред което са изправени държавите. Участниците бяха приветствани и от Посланика на Норвегия в София Ролф Балтзерсен. Той каза, че причината за задълбочения интерес на Норвегия към въпросите по сигурността на Западнобалканските държави се дължи на убеждението на страната му, че интеграцията именно на тези държави, както в НАТО, така и в Европейския съюз, е важна предпоставка за стабилността на Европа като цяло.

Посланик Бранислав Милинкович, специален пратеник на Министерството на Външните работи на Сърбия и Черна Гора в НАТО, обяви че страната има привилегията да бъде председател на групата SEEGROUP, която се събира редовно в главния щаб на НАТО в Брюксел. Той подчерта твърдото решение на Сърбия и Черна Гора да се присъедини към Евро-Атлантическото семейство.

Посланик Свен Алкалай, ръководител на мисията на Босна и Херцеговина в НАТО, изрази подобни виждания и надежди и като пример посочи усилията на държавата в областта на реформите в отбраната. Според него, назначената Комисия по Реформите в Отбраната е създала два изключително важни документа: закон за отбраната и закон за военната служба. Въпреки всичко, “Сега усилията трябва да се насочат към спазването на законите”, добави той. Посланик Бойко Ноев добави, че и в България този процес не е приключил и че страната ни все още има нужда от външна подкрепа, но в същото време може да предава своя опит на съседните страни, за да могат те да се учат от грешките ни.

Гледната точка на НАТО беше представена от Джордж Кацирдакис от международния секретариат на НАТО. Той определи етническото напрежение като голям проблем в тази част на света и добави, че за да се справим с него трябва да се промени отношението към малцинствата, тъй като те всъщност за мостове между нациите. Друг главен проблем е корупцията, която има особено негативно въздействие върху икономическата стабилност в региона. Г-н Кацирдакис обърна внимание на факта, че не могат да се извършват реформи в отбраната без одобрението и участието на народа и че това няма как да се случи ако той е беден, безработен и нещастен. Затова правителството трябва да се съсредоточи върху решаването на икономическите проблеми.

Посланик Любомир Иванов, постоянен представител на България в НАТО, добави, че проблемите не са само бюрократични, а възгледите на гражданите трябва да се променят. Той настоя за по-силна политическа воля на лидерите и сподели виждането, че е необходимо да се обяснява на хората защо промените са важни от политическа и стратегическа гледна точка.

Милан Миланович представи стратегията за отбрана на Сърбия и Черна Гора, чиято главна цел е да отразява интересите и възможностите на всяка от страните, членуващи в атлантическите структури, както и тяхното желание за приспособяване към световните промени, интеграционни процеси и реакции към предизвикателства, рискове и заплахи за сигурността.Габор Маросфи , съветник в отдела по разоръжаване в Министерството на външните работи на Унгария, продължи темата, като добави, че следващата официална среща на НАТО през 2006 ще бъде предпоставка за нови промени и мисии и че по отношение на сигурността и отбраната страните-кандидатки ще трябва да споделят възгледите на НАТО.Генерал Аню Ангелов обсъди реформите и промените в България след присъединяването и към НАТО. Той каза че е създадена нова стратегия в края на миналата година, ”Стратегия за сигурността на Република България”, която все още не е приета от парламента. Посланикът на България в Ирак Валери Рачев каза колко важно е за политическия елит да спечели доверието на хората, за да може законодателните промени да бъдат добре приети.
Програма и изказвания (на английски език)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ