Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична дискусия: Наркопазарът и организираната престъпност в България
 
На 11 декември 2003 г. Центърът за изследване на демокрацията организира публична дискусия на тема “Наркопазарът и организираната престъпност в България”.

Д-р Огнян Шентов, Председател на УС на Центъра, откри дискусията с въведение в работата на Центъра върху оценката на употребата и разпространението на наркотици в България. Той подчерта сериозността на проблема, като посочи, че наркопазарът заема основен дял в черния пазар на страната, а наркопрестъпността съставлява гръбнакът на организираната престъпност в България.

Тихомир Безлов, Координатор на Експертната група за оценка на употребата на наркотици и д-р Юлиян Караджов от Българската академия на науките представиха анализа "Пазарът на наркотици в България", който проследява генезиса и структурата на разпространението на наркотици в България. Двамата експерти се спряха по-подробно на размера на пазара на наркотици в страната, картелирането на пазарите, йерархията в нарко-мрежите и мястото на организираната престъпност в тях.

Главният секретар на Министерството на вътрешните работи генерал Бойко Борисов обяви, че през последните години синтетичните наркотици навлизат все по-масово в страната. Той нарече този вид наркотици "по-коварни" в сравнение с хероина, тъй като се предлагат в по-удобна за употреба форма. Ген. Борисов направи паралел между българските наркомрежи и европейските, като подчерта, че европейските имат по-строга йерархия и е значително по-трудно да бъде направена връзка между отделните нива в тях. Той предположи, че последните демонстративни убийства на българи, смятани за наркобосове, са резултат именно от намесата им в полето на действие на чужди наркоструктури.

В заключение д-р Шентов подчерта, че за ограничаване на разпространението на наркотици не е достатъчно само действието на правоприлагащите органи, но от изключително важно значение е и приемането на адекватни икономически мерки.

Пазарът на наркотици в България
Медиите за "Пазарът на наркотици в България"

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ