Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
МВФ публикува нов доклад озаглавен “Прилагане на стандартите и кодексите за фискална прозрачност в България”
 
През август 2005 г. Международният валутен фонд (МВФ) публикува нов доклад озаглавен “Прилагане на стандартите и кодексите за фискална прозрачност в България”. Докладът дава оценка на съблюдаването на практики за фискалната прозрачност в България, в съответствие с изискванията на “Кодекса за добри практики за фискална прозрачност” на МВФ и Правилника за фискална прозрачност на фонда.

Докладът прави обощение, че страната ни е направила значителен напредък в подобряването на фискалната си прозрачност от 2000 г. насам, когато е бил изготвен предишният подобен доклад, като по-голяма част от този напредък е свързан с прилагането на изискванията за членство на България в ЕС. Някои от областите, в които е отбелязан напредък са: закриване на повечето извънбюджетни фондове, публикуване на данни за вътрешния и външния дълг на страната; подобряване на законодателството в области като: обществени поръчки, митници и приватизация; реорганизиране на данъчната и митническата администрация; приемане на по-дългосрочен подход при бюджетирането на държавни средства. В публикацията се споменават и областите, които все още се нуждаят от реформи по отношение на фискалната прозрачност: подобряване на контрола върху държавните разходи и изпълнението на годишния държавен бюджет; по-голяма независимост на Агенцията за обществени поръчки; модернизация на вътрешния контрол; подобряване на дейността на данъчната и митническата администрация.

В множество от изведените заключения в публикацията се цитират данни от Доклада за оценка на корупцията на Коалиция 2000 за 2005 г. озаглавен “Антикорупционните реформи в България” и нейната Система за мониторинг на корупцията.

Пълен текст на доклада (PDF, 564 Kb) (само на английски език)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ