Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Пресконференция за представяне корупционните индекси на Коалиция 2000
 
На 10 декември 2003 г. Коалиция 2000 организира пресконференция, на която представи корупционните индекси, изчислени въз основа на представително изследване на 421 стопански организации, проведено между 13 октомври и 4 ноември 2003 г.

Според изводите в доклада на социологическата агенция “Витоша рисърч”, макар и с леко понижаване на стойностите, корупцията продължава да бъде определяна от представителите на бизнеса като най-острия проблем пред България. Засилва се корупционната “привлекателност” на разрешенията за строеж и отпускането на кредити, а оттам и корупционният натиск и осъществяването на неофициални плащания. През последните три месеца двойно нараства делът на корупционните действия, свързани с плащането на данъци. Но най-масово фирмите са плащали неофициално, за да избегнат глоба за извършено от тях нарушение.

Критичен е въпросът в сферата на обществените поръчки, където 42,1 % от представителите на стопански организации са платили неофициално суми, тоест корупцията е станала практика и даването на подкуп за печелене на обществена поръчка се е превърнало в задължително условие. Така бизнесмените биват изправени пред дилемата: да не дадат подкуп и да рискуват бизнеса си или да се изкушат да платят. Но като цяло склонността на бизнеса да се изкуши да даде подкуп за печелене на обществена поръчка или договор с голяма компания има тенденция към нарастване.

По отношение на действията на правителството за ограничаване на корупцията, от началото на годината до момента оценката на бизнеса за ефективността им се влошава. 35, 9 % от бизнесмените считат, че правителството не прави нищо в тази област.

Изследването още констатира на ценностно ниво от една страна, стабилност на индекса на принципната допустимост на корупцията, а от друга страна, продължаващо увеличаване на податливостта на корупцията, тоест бизнесмените от една страна не толерират корупцията, но от друга страна са склонни да я използват.

Доклад "Корупционен мониторинг на Коалиция 2000 (бизнес-сектор)" (PDF, 458 kb)

Медийно покритие
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ