Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса за противодействие на корупцията в МВР
 
На 17 май 2005 г. в хотел Рила в София се проведе кръгла маса, на която бяха представени резултатите от комуникационната стратегия за противодействие на корупцията в системата на МВР, разработена по туининг проект между Министерствата на вътрешните работи на България и Великобритания. В дискусията, водена от заместник-министъра на вътрешните работи Румен Стоилов, участваха представители на британското вътрешно министерство и Скотланд Ярд, посолството на Великобритания в България, Делегацията на Европейската комисия и участниците в проекта от българска страна – екипът на Инспектората на МВР, координиращ проекта, експерти от службите и академичните институции към МВР, медии и неправителствени организации.


Специално внимание беше отделено на ролята на Групата по прозрачност към проекта, съставена от представители на неправителствени организации, сред които и Центърът за изследване на демокрацията. Основната задача на Групата при изпълнението на проекта беше да съветва министерството по ефективността на комуникацията с обществото. Г-н Питър Стор от британското вътрешно министерство посочи, че малко министерства в Европейския съюз работят в толкова тясно сътрудничество с неправителствените организации и определи този подход като „groundbreaking” (пр. - който подготвя почвата, основополагащ), тъй като отваря министерството към обществото и засилва прозрачността в работата му. Г-н Дейвид Улстенхолм, съветник по проекта, също изрази благодарността си към неправителствените организации и удовлетворението от сътрудничеството с тях, като специално спомена доброто взаимодействие с антикорупционната инициатива Коалиция 2000.

Ген. Чавдар Червенков, старши експерт в Центъра, се включи в дискусията, като подчерта, че обществото приема МВР като един от основните стълбове на държавността и поради това доверието в неговите служители е от особена важност. Той изрази надежда, че министерството ще продължи своята политика на отвореност, тъй като тя е довела до значително повишаване на общественото доверие през последните години.


Информация за кръглата маса на страницата на МВР
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ