Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична лекция на Джон Абът: Противодействие на организираната престъпност: от сътрудничество към взаимодействие и координация
 
На 6 февруари 2003 г. Джон Абът, генерален директор на Националната служба за криминално разузнаване на Великобритания, изнесе публична лекция, организирана съвместно от Посолството на Великобритания в България и Центъра за изследване на демокрацията и се проведе в резиденцията на Посланика на Великобритания г-н Йън Сутар. Повече от 60 представители на органите за правоприлагане, съдебната власт, дипломатическия корпус, неправителствени организации и медии присъстваха на лекцията.

В изложението си г-н Абът посочи някои от характеристиките на международната организирана престъпност:

- това е глобален бизнес с огромни печалби
- използва прости правила и се учи от грешките си
- притежава гъвкавост като се стреми към високи печалби с минимален риск
- свободно използва новите технологии
- корумпира правоприлагащите органи, съдебната власт и дори международните организации
- въпреки че е глобално явление, негативните последици от него са предимно локални.


От друга страна, борбата с организираната престъпност по света е изключително трудна, тъй като правоприлагането не е глобално по своята структура и се подчинява на местната юрисдикция. Правоприлагащите органи в отделните страни нямат общи стандарти и общ подход към международната организирана престъпност и са податливи на корупция. Често се наблюдава дублиране на действията на отговорните институциите, тъй като не обменят достатъчно информация помежду си.

Според г-н Абът сътрудничеството между държавите в момента е съсредоточено върху индивидуални операции, докато престъпните групировки си взаимодействат непрекъснато, и ако международната общност не успее да реагира адекватно на тази заплаха светът няма да се превърне в по-безопасно място.

През последните няколко години много страни обединиха усилията си и засилиха сътрудничеството помежду си в издирването и залавянето на лица, участвали в престъпни действия на територията на няколко държави – добър пример за това е приетата от ООН Международна конвенция за международната трансгранична организирана престъпност, добави г-н Абът. Той посочи, че сътрудничеството между Великобритания и България в борбата срещу организираната престъпност никога не е било по-успешно отколкото в настоящия момент.


По време на последвалата дискусия г-н Абът подчерта, че приемането на европейска заповед за задържане в рамките на ЕС би ускорило значително процедурата по задържане на лица, участвали в международни криминални мрежи. Той обясни също, че Националната служба за криминално разузнаване на Великобритания изготвя стратегически оценки за борбата срещу организираната престъпност, които редовно публикува в Интернет, за да запознава широката общественост със своята работа. Г-н Абът подчерта, че географското положение на Балканския полуостров е много привлекателно за международните криминални групи, но че организираната престъпност не е по-активна на Балканите, отколкото във всяка друга част на света.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ