Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Евроатлантическата интеграция в Югоизточна Европа: ролята на НАТО и на Партньорството за мир за реформите в областта на отбраната и сигурността
 
На 24 и 25 ноември 2003 г. Центърът за изследване на демокрацията съвместно с Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на България организираха семинар, който имаше за цел да допринесе за реформите в отбраната и сектора за сигурност на Сърбия и Черна гора чрез обмяната на опит между държавни служители, парламентаристи и представители на неправителствения сектор от Сърбия и Черна гора и България.

При откриването на семинара Посланик Бойко Ноев, Директор на Европейската програма на Центъра и г-н Джордж Кацирдакис от Дирекцията за отбранителна политика и планиране в НАТО подчертаха необходимостта от ускоряване на интеграцията на Сърбия и Черна гора в Партньорство за мир и улесняване на подготовката на страната за бъдещо участие в процеса.

Г-н Кацирдакис представи механизма на работа на ПзМ и разясни специфичните особености и изискванията, съдържащи се в рамковите документи на ПзМ и Евроатлантическия съвет за сътрудничество. По повод на Плана за действие и сътрудничество в борбата с тероризма, изработен след събитията от 11 септември, г-н Кацирдакис каза, че документът е създаден като част от по-широка концепция за сигурността и опит за синхронизиране на предишни програми и дейности в тази област. В заключение г-н Кацирдакис изброи три важни мерки в борбата със световния тероризъм:

- обмен на информация
- по-добра координация
- рационализация на силите за сигурност

Процедурите за присъединяване към ПзМ, както и военните аспекти на процеса също бяха подробно представени. Участниците в семинара обсъдиха различни въпроси, засягащи реформата на сектора за сигурност в двете страни, включително демократичният контрол, съкращенията в армията и ролята на медиите и кампаниите за информиране на обществото.Програма на семинара (на английски език)

Презентации:
НАТО и партньорите в борбата срещу тероризма - подполк. Краси Кузманов, Дирекция "Отбранителна политика", Министерство на отбраната
Българският опит от ПзМ. Индивидуалната програма за партньорство
Военно сътрудничество. Щабни елементи по партньорството - полк. Николай Коцев, Генерален щаб на Българската армия
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ