Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
България и Ирак - сходства и различия на прехода към демокрация
 
На 20 април 2005 г. Центърът за изследване на демокрацията и Българската телеграфна агенция организираха открита дискусия на тема "България и Ирак – сходства и различия на прехода към демокрация". Участваха посланик Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и директор на Европейската програма на Центъра, Велизар Шаламанов, бивш заместник министър на отбраната и председател на Сдружение "Джордж Маршал – България", Димитър Сотиров, председател на Българска медийна коалиция, дипломати и журналисти.

По време на дискусията посланик Ноев изрази мнението, че българският парламент още преди края на мандата си трябва да покани в България иракска парламентарна делегация. Това посещение би помогнало на обществото по-добре да бъде разбран характерът и ползата от българското участие в Ирак. Българската политика в Ирак е политика на помощ, не на окупация, добави той. Според него в България общественото мнение акцентира върху жертвите ни в Ирак, а не се забелязват българските усилия, както и не се чува мнението на иракчаните за свършеното от България.

Иракският журналист Мохамед Халаф допълни, че Ирак в момента има нужда от българския опит в изграждането на демократични институции и в подготовката на Конституция. Той подчерта, че България все още е може би единствената европейска страна, която няма действащо посолство, което да контактува с новите иракски структури.

Велизар Шаламанов акцентира върху изграждането на сектора за сигурност в Ирак. Според него той би трябвало да бъде легитимен, чрез съответно законово регулиране и под ефективен граждански контрол.

Медиите за дискусията
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ