Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Местните избори: резултати и тълкувания
 
На 26 ноември 2003 г. Центърът за изследване на демокрацията и Българската социологическа асоциация организираха дискусия за резултатите от местните избори 2003. Целта на дискусията беше да се представят спецификите на регионалния вот за левите партии, СДС, НДСВ и ДПС, както и следизборната ситуация.

Александър Коцев, отдел “Регионална статистика и околна среда”, Национален статистически институт описа връзката между социално-икономическите характеристики на областите и резултатите от изборите. Той сравни резултатите от изборите в 28-те области на България с показатели като възрастова зависимост, естествен ръст на населението, продължителност на живота, етнически групи, БДС и БВП на глава от населението.

Д-р Мира Янова, директор на Института за пазарни и социологически изследвания, MБMД говори за регионалния вот на СДС и за характеристиките на дясно-ориентираните партии в България. Тя представи статистически данни за относителния и абсолютен дял на хората, гласували за кандидатите на различните партии за кмет и общински съветници, сравнени с резултатите от изборите през 1999 г. Под внимание беше взет и социо-демографския профил на електората. Д-р Янова подчерта, че се наблюдава спад в позицията на СДС сред населението между 18 и 39-годишна възраст, хората с висше образовение, живеещите в столицата и другите големи градове. Подобен спад се наблюдава и сред другите демографски групи. В заключение д-р Янова каза, че хората не приеха социалистическата партия на парламентарните избори през 2001 г. и местните избори през 2003 г., а предпочетоха да гласуват за една про-НАТО и про-европейска алтернатива.

Станислав Стоянов, управител на Алфа Рисърч, представи регионалния вот за Национално движение Симеон Втори (НДСВ) и Движението за права и свободи (ДПС). Той сравни броя на гласовете и мандатите, спечелени от двете партии, а също така и броя на общините, в които са имали кандидати за кмет и реално са спечелили кметските места през 1999 и 2003 г. Неговото заключение беше, че ДПС се отваря към все по-широк кръг от хора и вече не е само етническа партия, а НДСВ има малка, но равномерно разпределена подкрепа из цялата страна. 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ