Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Наркопазарът и организираната престъпност в България: една година по-късно
 
На 18 март 2005 г. в Центъра за изследване на демокрацията се проведе дискусия, която имаше за цел да анализира развитието на процесите в страната една година след представянето на доклада "Пазарът на наркотици в България".

Основните изводи бяха представени от Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра, и генерал-лейтенант Бойко Борисов, Главен секретар на Министерството на вътрешните работи. В дискусията участваха представители на държавни институции, правоохранителни органи, неправителствени организации, чуждестранни мисии и медии.

Г-н Безлов се спря на промените на пазара на наркотици, настъпили през последната година и тенденциите в употребата и трафика на наркотици през страната. След 2001 г. намалява количествата хероин, заловени в Западна Европа и минали през България, като основната причина за това е появата на поне три алтернативни на българския маршрути. По-малките количества хероин, преминаващи през България, са също в резултат и на промените на пазара на наркотици в Западна Европа, където се забелязва намаляваща употреба на хероин за сметка на нарастваща употреба на кокаин и синтетични наркотици. Според публикувания през март т. г. доклад на Държавния департамент на САЩ за международния контрол на наркотиците, който обобщава информация за 120 страни, през България преминава около 80% от хероина, разпространяван в Западна Европа, но като се имат предвид по-горе описаните тенденции, тази оценка изглежда твърде висока.

Според г-н Безлов след сътресенията, започнали в средата на 2003 г. хероиновият пазар вътре в страната се е свил. От гледна точка на организираната престъпност най-проблемният наркотик за страната продължава да бъде хероинът, но пазарите на хероин и амфетамини започват да се сливат и дори амфетаминовата употреба започва да доминира над хероиновото потребление.

Въпреки настъпилите положителни промени, България все още е на пътя на хероина към Западна Европа от Афганистан, като едновременно с това се превръща в един от големите производители на синтетични наркотици в Европа. По тези причини се налага нуждата от по-широкомащабен подход в борбата с престъпни групи, участващи в наркоразпространение и нарко-производство. Министерството на вътрешните работи не може да се справи само с този социален проблем. Необходимо е да се намалят печалбите на пазара чрез метадонови програми, което ще лиши пазара от потребителите, а ще намалее и масовата престъпност, причинена от наркозависими.

Ген. Борисов също не се съгласи с твърденията в доклада на Държавния департамент, че България е третата по важност страна в света, в която се произвеждат фалшиви американски долари и че 80% от хероина, който се разпространява в Европа първо преминава през България и сподели че очаква в доклада да бъдат нанесени съответните промени.

Главният секретар на МВР се спря по-подробно на износа на престъпност, като разкри, че 842 криминално проявени лица с българско гражданство, които се намират извън България и 90% от които са свързани с наркотрафика, са променили личните си данни по съдебен път и са извън територията на страната, което е сериозна заплаха в условията на международен тероризъм.

Ген.-майор Нонка Матова, народен представител и член на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред посочи, че превенцията на престъпността чрез ангажиране на младите хора в спортни и други занимания, е от съществено значение, тъй като би намалило както броят на наркозависимите, така и разходите на държавата за лечението им и за борба с организираната престъпност.Наркопазарът и организираната престъпност в България: една година по-късно - кратък анализ
Доклад на Държавния департамент на САЩ за международния контрол върху наркотиците: анализ за България (на английски език, MS Word, 84 kb)
Пълният доклад на Държавния департамент на САЩ за международния контрол върху наркотиците - март 2005 г.
Медиите за дискусията
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ