Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Посещение на пълномощника на германския Бундестаг по въпросите на отбраната
 
На 1 и 2 март 2005 г. пълномощникът на германския Бундестаг по въпросите на отбраната д-р Вилфрeд Пенер посети България по покана на Центъра за изследване на демокрацията и фондация “Фридрих Еберт”, Регионален офис София.
На 1 март 2005 г. д-р Пенер се срещна в Народното събрание с председателя на Kомисията по външна политика, отбрана и сигурност д-р Венко Александров и представи функциите и дейността на институцията пълномощник на германския Бундестаг по въпросите на отбраната.Д-р Пенер се срещна също и със заместник-министъра на отбраната Соня Янкулова.

Д-р Пенер посети и Центъра за изследване на демокрацията, където се срещна с представители на Центъра, които работят по установяването на институцията омбудсман в България на различни нива и в различни сфери на обществения живот.

Д-р Пенер изнесе две лекции на тема "Пълномощникът на германския Бундестаг по въпросите на отбраната: институция за опазване на законността, разглеждане на оплаквания и парламентарен контрол. Равносметка и перспективи". Първата лекция се проведе на 1 март 2005 г.в Информационния център на Министерството на отбраната пред представители на Министерството на отбраната, Генералния щаб, народни представители, представители на дипломатически мисии, неправителствени организации и др.
На 2 март д-р Пенер изнесе втората си лекция във Военната академия "Г. С. Раковски".

Посещението на д-р Пенер е част от инициативата на Центъра за изследване на демокрацията по проучване на възможностите за въвеждане на различни специализирани омбудсмани в България, включително и военен омбудсман като форма на специализирана защита на правата на военнослужещите и механизъм за предотвратяване и противодействие на злоупотреби и случаи на корупция във въоръжените сили.

Омбудсмани или институции от този тип във въоръжените сили и структурите на органите за сигурност са установени в редица страни. В някои страни специализираният омбудсман по въпросите на отбраната се избира от парламента (Чехия, Норвегия, Германия), в други се назначава с кралски указ (Нидерландия) или от правителството (Канада, САЩ, Австралия). Независимо от това обаче, навсякъде институцията е независим орган, не е част от йерархична структура, изготвя годишен доклад за дейността си и се отчита пред парламента или органа, който го е назначил.

Във Федерална република Германия институцията Пълномощник на германския Бундестаг по въпросите на отбраната, е въведена с Конституцията (чл. 45b – нова разпоредба, приета във връзка с присъединяването на държавата към НАТО) и специален федерален закон. Предназначението на тази институция е да защитава конституционните права на войниците и да действа като помощен орган на федералния парламент по отношение на упражнявания от него парламентарен контрол. Пълномощникът изпълнява ролята на особена инстанция по петициите и всеки войник има право да се обърне непосредствено към него, без да спазва установената в армията йерархия. Той има статут на федерален министър и не може да заема никаква друга държавна служба или да упражнява друга професия.

Биографични данни

Д-р Пенер е роден през 1936 г.във Вупертал. Завършва право и след получаването на докторска степен започва работа в прокуратурата. От 1966 г. е член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и заема различни партийни постове, включително и председател на партийната организация във Вупертал. Член е на градския съвет на Вупертал от 1972 г. до края на 1979 г. Депутат в Бундестага от 1972 г. до 11 май 2000 г., като от март 1985 до декември 1991 г. е заместник-председател на парламентарната група на ГСДП и председател на работната група по вътрешни работи, образование и спорт. От ноември 1980 г. до октомври 1982 г. е парламентарен държавен секретар на Министерството на отбраната на ФРГ. В периода 1992 –1994 г. е юридически съветник на парламентарната група на ГСДП. От януари 1995 г. до 11 май 2000 г. е председател на Комисията по вътрешни работи. На 14 април 2000 г. е избран за Пълномощник на германския Бундестаг по въпросите на отбраната и заема длъжността от 11 май 2000 г. досега.

Пълномощникът на германския Бундестаг по въпросите на отбраната: институция за опазване на законността, разглеждане на оплаквания и парламентарен контрол. Равносметка и перспективи. (на немски език)
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ