Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Нова инициатива на българския бизнес срещу корупцията
 
На 23.02.2005 г. Българската международна бизнес асоциация (БИБА), Българския форум на бизнес лидерите и на Българското бюро за делови и конгресен туризъм, огласиха декларация срещу корупцията. Тя е подкрепена от над 360 компании в България. Между тях са чуждестранни инвеститори, банки и застрахователни дружества, промишлени предприятия, търговски вериги, вносители и износители, бизнес сдружения. Декларацията започва със мотото: "Няма кауза на света, която да оправдае и една стотинка подкуп!".

В отговор на направените предложения от бизнеса, българското правителство подготви допълнения към Националната стратегия за противодействие на корупцията, които предстоят да бъдат приети до дни. Стратегията предвижда да се създаде смесен съвет с представители на бизнеса за ограничаване на корупцията сред предприемачите и по "високите етажи". Ще бъдат одобрени и специални стимули за компаниите, които активно противодействат на корупционните практики. Като част от стратегията е предвидено да се разработят допълнителни мерки за контрол на средствата от европейските фондове.

От своя страна, компаниите предлагат на правителството да предприеме 11 бързи мерки, които се очаква да сведат корупцията до минимум. Между тях са въвеждане на електронно правителство, приемане на закон за лобизма, създаване на независим орган към Министерския съвет за разследване на случаи на корупция.

Пълен текст на декларацията
Списък на компаниите подкрепили декларацията
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ