Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Корупцията при данъчното облагане
 
На 18 октомври 2005 г. Центърът за изследване на демокрацията и Коалиция 2000 организираха кръгла маса, на която представиха аналитичен доклад “Корупцията при данъчното облагане. Предизвикателства пред данъчната политика и администрация”. Г-н Бойко Коцев, заместник-министър на вътрешните работи, откри кръглата маса и заяви, че Министерството на вътрешните работи прилага ефективно положителния опит на страните от Европейския съюз в превенцията и борбата с корупцията в МВР. По предварителни данни за деветте месеца на 2005 г. са разкрити 677 престъпления по служба и 76 случая на подкуп.

Представеният доклад анализира механизмите и предпоставките за различните видове корупционни практики в данъчната администрация. Основна цел за упражняване на корупционен натиск от страна на данъкоплатците e укриването на нарушения и измами. Измамите по Закона за ДДС са най-често срещани. По данни на Главна данъчна дирекция в последните години са установени щети от нарушения на Закона за ДДС средно за около 300 милиона лева годишно, а според директора на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров около 1/3 от сигналите за пране на пари са свързани с ДДС-измами. Данъчните служители посочват като основни фактори за разпространение на корупцията своите ниски възнаграждания (43% от тях имат семейни доходи, които са под 60% от посоченото минимално антикорупционно равнище), ниския морал на данъчни служители и възможността за произволно тълкуване на законите. Освен конкретни препоръки за подобряване на работата на отделни звена на данъчната администрация, докладът завършва и с матрица от показатели за равнището и мотивите за данъчна корупция, която би могла да се използва при изпълнението и осъвременяването на антикорупционната политика в тази област.

В кръглата маса взеха участие г-н Бойко Великов, председател на Комисията за борба с корупцията и г-н Валентин Видолов, заместник-директор на Главна данъчна дирекция.


Програма на кръглата маса
Презентация на д-р Константин Пашев, главен експерт, Икономическата програма, Център за изследване на демокрацията (MS Power Point, 1.04 MB)
Пълен текст на доклада в PDF (5.8 MB)
Съдържание на доклада
Медиите за кръглата маса
Корупционни индекси на Коалиция 2000 за служителите в обществения сектор
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ