Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Работно посещение в Норвегия: проучване на норвежкия опит в развитието на централни електронни регистри
 
От 4 до 8 август 2002 г. българска делегация посети Норвегия с цел да проучи норвежкия опит в развитието на съвременни системи за регистрация. Посещението е част от проекта Съдебната реформа в България: възможности за развитие на съвременна система за регистрация, осъществяван от Центъра за изследване на демокрацията с подкрепата на Норвежкото министерство на външните работи.

Членове на делегацията бяха Антон Станков, министър на правосъдието, д-р Мария Йорданова, директор на правната програма на Центъра, д-р Силви Чернев, председател на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, Борислав Белазелков, съдия във Върховния касационен съд, и Димитър Марков, координатор на проект в правната програма на Центъра.

Делегацията посети Норвежката компания за развитие на регистри (Норуей Реджистърс Дивелъпмънт - НРД) и Регистърния център в Брьоносунд.

По време на срещата в НРД Джон Олайсен, управляващ директор на компанията, запозна присъстващите с основните дейности на НРД. Главният юридически съветник на НРД Улф Ертзаас представи нормативната основа за регистрите на юридическите лица. Джон Биргер Файестад, директор на консултантския отдел на НРД, обясни различните подходи на НРД при изграждането на електронни регистри, а Стейн Хойген, директор на системния отдел на компанията, представи съдържанието и възможното приложение на различни технологични решения. На срещата присъства и посланикът на Норвегия в България Ролф Балтзерсен.

По време на посещението в Регистърния център в Брьоносунд участниците се запознаха с принципа на действие на различните регистри, поддържани от него, и се срещнаха с ръководни представители на центъра. Дейността на регистърния център бе представена от неговия генерален директор Ерик Фосум. Пред участниците в делегацията бяха представени още Централният координационен регистър на юридическите лица, Регистърът на търговските дружества, Регистърът на залозите върху движимо имущество, както и различните начини за разпространение на информация от регистрите.

В края на визитата участниците се споразумяха за по-нататъшно сътрудничество във връзка с реформите в българската система за регистрация. В резултат на посещението беше взето решение на 20 септември 2002 г. в София да бъде организирана работна среща с гостуващи лектори от НРД и Регистърния център в Брьоносунд.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ