Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Индекс на скритата икономика: пресконференция за представяне на резултатите от Мониторинга на „скритата икономика” сред населението
 
На 01.02.2005 г. на пресконференция в Центъра за изследване на демокрацията, експерти от Коалиция 2000 и Витоша рисърч представиха динамиката на Индекса на скритата икономика сред населението за периода 2002 – 2004 г.

Общото равнище на скритата икономика сред населението се запазва на относително постоянно равнище, като около 1/3 от икономическата активност на населението остава скрита. По интересна динамика се забелязва в компонентите на индекса. Скритата заетост и неплащането на здравни и осигурителни вноски бележат съществено покачване за последните девет месеца и дори леко превишават нивата от края на 2002 г. Неуспехът на правителството да съчетае административните мерки по регистрация на трудовите договори въведени в началото на 2003 г. с чувствително подобряване на административната среда, запазва стимулите за оставане в скритата икономика. Нивото на доверие в публичните институции и услуги също остава ниско. От друга страна индексът регистрира намаляване на заетостта в натуралното стопанство, което е естествено следствие от продължаващото навлизане на пазарни отношения във все повече традиционно домашни производства.

Индексът на скритата икономика сред населението е част от Системата за мониторинг на скритата икономика на Коалиция 2000. Подобен индекс се съставя и за представителите на бизнеса.


Медиите за представянето на индекса
Скритата икономика в България: прояви и тенденции, презентация на Руслан Стефанов, Координатор на проект, Център за изследване на демокрацията
Скритата икономика в България (изследване на населението), Витоша Рисърч, ноември 2004 г.
Скритата икономика в България (изследване на населението), Витоша Рисърч, март 2004 г.
Кръгла маса: Различните измерения на скритата икономика в България, 15 юли 2004 г.
Кръгла маса: Конкурентната среда и неформалната икономика в България, 18 декември 2003 г.
Сивата икономика в България - последни тенденции, 23 юли 2003 г.
Международна конференция: Неформалната икономика в страните-кандидатки за ЕС: дълбочина, обхват и тенденции в контрабандата и корупцията, 30 ноември 2002 г.
Международна конференция: Неформалната икономика в страните-кандидатки за членство в ЕС: дълбочина, обхват и тенденции в контрабандата и корупциятая, 29 ноември 2002 г.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ