Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Сборник от статии “Храмът” или в търсене на причините за корупция в научните среди в България
 
На 17.12.2004 г. в зала 3.2 на НДК се състоя представяне на нова публикация на издателство “Филвест” съдържаща мнения на български учени за злоупотребите и източниците на корупция в българските научни среди. Публикацията е озаглавена “Храмът” и е създадена от авторски колектив от 20 български учени и преподаватели.


Сборникът от статии анализира такива негативни явления в съвременната българска наука като подмяна на ценностите, шуробаджанашки прийоми, клиентелизъм, престъпления по служба, злоупотреби, нагласени конкурси, разпилени и неусвоени международни фондове, архаични закони, застарял и безплоден състав, безнаказаност, упадък, жестокост, непреодолими бариери пред младите и способните учени.

Предложени са и пътища за спасение на “храма” на българската наука. В публикацията са представени предложения за: нови закони и правилници (напр., нов Закон за научните степени и звания), поощряване на личната инициатива на творците, механизъм за контрол и отговорност, нови правила за работа по международните научни и образователни програми, споделяне на опита на напредналите страни и университети, гражданско общество, осъзнаване на правата и свободите, опора в трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна и в четвъртата - медийната, смелост, вяра, младост, дух, път и подкрепа за най-способните, път за България.

Повече за публикацията
Предложение за нов Закон за научните степени и научните звания
Вход към сайт “Демокрит” – информационен център за новини и ресурси в българската наука
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ