Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Втора годишна международна конференция "НАТО, Европейският съюз и новите рискове: перспективата на Югоизточна Европа"
 
Втората годишна международна конференция по проблемите на сигурността, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, се проведе на 29-30 октомври, 2004 г. в София. Във форума взеха участие Заместник Генералният секретар на НАТО и представители на ЕС, както и министри на вътрешните работи и отбраната и висши служители от Сърбия и Черна гора, Македония, Румъния, Хърватия и България. Той имаше за цел да даде допълнителен принос към дебата за предизвикателствата пред сигурността в Югоизточна Европа, като постави акцент върху ситуацията в Западните Балкани и ролята на страните в региона, НАТО и Европейския съюз за тяхното посрещане.

Конференцията е продължение на миналогодишния форум на високо равнище “Към общ дневен ред за сигурността в Югоизточна Европа – нови подходи и споделени отговорности”, в който участваха Генералният секретар на НАТО и 8 министри на вътрешните работи и отбраната от региона.

Във встъпителното си слово д-р Огнян Шентов, Председател на УС на Центъра подчерта, че новите предизвикателства и рискове за международната сигурност изискват нов тип мислене и взаимодействие. В това отношение едно от най-важните предимства на конференцията е нейният новаторски формат на публично-частно партньорство, посочи той. Д-р Шентов се спря на две от основните заплахи за сигурността - международният тероризъм като един от основните рискове за сигурността в света и транснационалната организирана престъпност, която представлява по-непосредствена заплаха за региона. В изграждането на обща стратегия за противодействие на организираната престъпност и корупцията ключова роля трябва да играят недържавните обединения - корпорации и бизнес обединения и влиятелни неправителствени организации, а за успеха на реформите е необходимо мобилизиране на усилията на националните правителства, международни организации като НАТО и ЕС и структурите на гражданското общество, заключи г-н Шентов.

Основна цел на българското правителство е запазването и трайното утвърждаване на мира в Югоизточна Европа, заяви вицепремиерът Пламен Панайотов пред участниците във форума. Каузата “мирни и проспериращи Балкани” има двама верни поддръжници и помощници в лицето на НАТО и ЕС, добави той. Приносът на НАТО към сигурността и стабилността в Югоизточна Европа в много голяма степен се въплъщава и в провежданата от Алианса политика на разширяване, а Съюзът се превърна в катализатор на прехода към мир, стабилност и демокрация, както посредством провежданата интеграционна политика, така и посредством осъществяваните от страните-членки операции на територията на някои страни от Западните Балкани, подчерта г-н Панайотов.

Сигурността и стабилността в Югоизточна Европа е застрашена от организираната престъпност, корупцията, нелегалната имиграция, трафика на хора и незаконната търговия с оръжие, каза посланик Алесандро Минуто Рицо, заместник-генерален секретар на НАТО. Тези дейности отслабват правителствата и създават лош имидж на страните в региона, допълни той. Посланик Рицо посочи също, че са предприети много мерки за противодействие на тези заплахи, но още много остава да се направи. Особено важно е да се осигури върховенство на закона. Полицията и съдебната власт трябва да бъдат едновременно силни, но и отговорни и независими, както и да се осигури по-голяма сигурност на границите.

В своето изказване г-н Николай Свинаров, Министър на отбраната на България каза, че глобализацията, свободното движение и отварянето на страните към света повишават уязвимостта на всяка една от тях по отношение на асиметричните заплахи за сигурността. Поради това е естествен стремежът на държавите към създаване на пространства на общи интереси и отговорности, насочени към запазване и заздравяване на мира и сигурността. Той посочи и важната връзка между сигурност и инвестиции, които са значим фактор за гарантиране на сигурността на държавата, бизнеса, отделния индивид. Отношенията между ЕС и НАТО са тест за сигурността на Европа и света, каза още г-н Свинаров.


Обща информация
Програма и изказвания
Медиите за конференцията
Резюме на дискусията (доклад от конференцията, само на английски език)
Фотогалерия:
- прием - 28 октомври
- първи панел
- втори панел
- трети панел
- прием - 29 октомври

Първа годишна конференция за сигурността "Към общ дневен ред на сигурността в Югоизточна Европа - нови подходи и споделени отговорности" - 5-6 септември, 2003 г.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ