Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публично-частното партньорство в противодействието на корупцията - ролята на гражданското общество в процеса на развитие и прилагане на антикорупционни политики
 
На 10 октомври 2003 г. в Центъра за изследване на демокрацията се проведе дискусия с участието на г-н Йорн Холме, държавен секретар в Министерството на правосъдието и полицията в Норвегия, който посети България по повод на срещата на министрите на правосъдието на европейските страни от 8 до 10 октомври. В кръглата маса взеха участие експерти от донорски организации, държавни институции и неправителствени организации.

Д-р Огнян Шентов, председател на УС на Центъра, откри дискусията подчертавайки, че публично-частното партньорство е изключително важно за успеха на анти-корупционните програми в България. Посланик Ролф Балцерсен постави акцент върху усилията на правителството на Норвегия да подрепя страните-кандидатки в подготовката им за членство в ЕС и Европейското икономическо пространство.

Г-н Оник Карапчиан, съветник по публична администрация и съдебна реформа в Световната банка в София, и Джийн Гибсън, старши съветник по проблемите на правовата държава в Американската агенция за международно развитие, се обединиха около мнението, че е необходимо и добро сътрудничество между донорските организации и гражданските организации с цел ускоряване на административните реформи в страната.

Г-н Холме изрази мнението, че противодействието на корупцията изисква не само законодателни мерки, но и превенция, при осъществяването на която медиите и неправителствения сектор имат особено важна роля. Обществото е най-голямата жертва на корупцията, каза г-н Холме и допълни, че едно от важните условия за предотвратяване на корупционни практики е осигуряване на достъп на гражданите до информация, включително съдебни решения и административни документи. Той даде за пример Централния регистър в Норвегия, достъпен за всеки гражданин на страната.

Д-р Силви Чернев, Председател на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата и член на експертната група, изработила Програмата за противодействие на корупцията в съдебната власт, подчерта, че всяко българско правителство е инициирало отделни реформи в съдебната власт, но досега не е извършена цялостна реформа. Според него формулата “самореформиране” не дава необходимите резултати.

Д-р Васил Киров, директор на Агенцията за финансово разузнаване, обобщи, че са необходими още усилия за превенция на корупцията във всяка от трите власти, за да се осигури прозрачност, отчетност и отговорност.

Програма
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ