Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична лекция на Паскал Кушпен: Демокрацията
 
На 30 октомври 2003 г. Центърът за изследване на демокрацията, Атлантическият клуб в България и Българското дипломатическо дружество организираха публична лекция на президента на Швейцария Паскал Кушпен в Националната художествена галерия в София.

В своето изложение г-н Кушпен постави въпроса дали моделът на либерална демокрация, роден в Западна Европа, може да се разпространи в целия свят. Историята доказва, че демокрацията е прогресирала изключително трудно през вековете, но това, което се знае със сигурност е че за да оцелее демокрацията в дадена страна е необходимо определено ниво на образование, култура и социално и икономическо развитие.

През последните години се наблюдава възраждане на либералния модел и на стремежа на самите институции да функционират без да зависят от политическите и материални интереси на управляващите партии, подчерта президента на Швейцария. Това изисква борба с корупцията и независимост на съдебната власт по отношение на политическото управление, т.е. установяване на правова държава, което от своя страна означава много ясно разделение на властите.

Пряката демокрация в Швейцария се определя като участие на народа на всички нива на управление. В някои кантони промените в конституциите задължително се подлагат на народно гласуване. Този модел е просъществувал повече от петдесет години, но напоследък се появяват призиви за промяна. Основното предизвикателство днес е как демокрацията да функционира в съзвучие с националните и културните традиции и нуждите на съвременното общество.


Г-н Кушпен обясни особената позиция на Швейцария в международните отношения с историческите събития, които обединяват кантоните срещу външни заплахи, в резултат но което те са постигнали съгласие да не предоставят голяма власт на центъра, за да не се компрометира установената хармония. По тази причина Швейцария не желае да стане член на ЕС, макар че вече е член на ООН и съществуват достатъчно гласове в подкрепа на пряко участие в процесите на интеграция на континента.

По отношение на имиграционната политика на Швейцария г-н Кушпен отбеляза, че демографският проблем налага привличането на чужденци в много сектори от развитието (университети, банки, компютърни фирми), но в същото време правилата за натурализация са по-строги в сравнение с други страни в Западна Европа. Съществуващото напрежение, което води до неочаквания изборен успех на крайнодесни формации е насочен предимно към нелегално пребиваващи криминалнопроявени чужденци. Г-н Кушпен подчерта, че той не е привърженик на политиката на "внос на мозъци", а препоръчва изнасяне на определени икономически дейности в по-слабо развити страни.

В заключение г-н Кушпен пожела на България да намери своя път на демокрация и този път да доведе до просперитета на страната.


Паскал Кушпен
Биографични данни

Паскал Кушпен започва политическата си кариера през 1968 като член на Общинския съвет в своя роден град Мартини. През 1976 е избран за заместник-кмет на Мартини, а в периода 1984-1998 е кмет на града. През 1979 Кушпен е избран в Националния Съвет на Парламента от Либерално- демократическата партия (ЛДП). От 1989 до 1996 е лидер на парламентарната група на ЛДП. От 1 април 1998 до 31 декември 2002 оглавява Федералното Министерство на икономиката и отговаря за федералните служби по външна търговия, земеделие, труд и образование. През същия период представя Швейцария в Световната търговска организация и е Гуверньор за страната към Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

На 4 декември 2002 Паскал Кушпен е избран за Президент на Швейцарската Конфедерация за 2003 година. В началото на 2003 той поема управлението на Федералното Министерство на вътрешните работи, което се занимава с проблеми свързани със социалните осигуровки, здравеопазването, образованието, изследователската дейност и културата.

Пълният текст на лекцията на Паскал Кушпен на френски език (MS Word, 37 kb)
Медиите за визитата на Паскал Кушпен
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ