Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
ЕВА ЖОЛИ
 
Биографични данни

Ева Жоли, норвежка по произход, работи като разследващ магистрат във Франция в продължение на 11 години. Започва правната си кариера като обществен прокурор в град Орлеан, а по-късно поема случаите на банкрут в Министерството на финансите на Франция. След като постъпва в магистратурата, Ева Жоли се занимава с дела, свързани с финансови престъпления. Едно от първите подобни дела е свързано с държавната компания Креди Лионе, претърпяла огромни загуби поради лошо управление.

През последните години г-жа Жоли си създава име с най-безкомпромисните разследвания на корупция на най-високите нива на политическия и бизнес елит на Франция. Екипът на Жоли е разпитал повече от 100 бивши или настоящи членове на парламента и кметове, 6 бивши или настоящи лидери на политически партии и близо една четвърт от директорите на 30-те най-големи компании в страната. Броят на присъдите все още е неголям, но сред осъдените са влиятелни лица като Пиер Сюар, бивш директор на комуникационната компания Алкател, както и един бивш министър от партията на френските социалисти, бивш лидер на същата партия и двама кметове от партията на голистите.

Нейното име придобива особена известност през юни 1994 г., когато тя разпорежда полицията да влезе в парижкия офис на Бернар Тапи, бизнес магнат и министър по време на мандата на Франсоа Митеран, за да го отведе на разпит. За пръв път в историята на френската република бивш министър е разследван по такъв начин (по-късно Тапи е осъден на 6 месеца затвор по обвинение в измами).

По време на делото срещу петролната компания Елф Акитен, Жоли разследва бившия министър на външните работи на Франция и президент на Конституционния съвет (Върховния съд на страната) Ролан Дюма за злоупотреби от десетки милиони долари. Нейният екип от магистрати е образувал разследвания срещу 30 бивши министри и членове на кабинети, включително бившия министър-председател на Франция Ален Жупе.

През 2002 г. Жоли е назначена за специален съветник към Министерствата на правосъдието и външните работи на Кралство Норвегия.

Ева Жоли е инициатор на Парижката декларация, обявена на 19 юни 2003 г., в която се предлагат десет мерки за драстично намаляване на международната корупция в сферата на финансите.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ